Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Νέες μειώσεις μισθών-συντάξεων ως τον Ιούνιο – Η “ρήτρα απόκλισης” ενεργοποιείται απ' την αποτυχία στα έσοδα

Η περιβόητη “ρήτρα απόκλισης” από τους στόχους είχε περάσει στα ... ψιλά από τη στιγμή που όλοι είχαν στρέψει το βλέμμα στις μειώσεις μισθών και συντάξεων που γινόταν πριν μερικούς μήνες. Η κυβέρνηση διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι αυτά ήταν τα τελευταία μέτρα, στήριζε όμως την υπόσχεση αυτή στο ότι θα έπιανε τους στόχους. 

Για ακόμη μια φορά όμως οι στόχοι μοιάζουν ουτοπικοί και έτσι βάσει του προγράμματος Ε.Ε. Και ΔΝΤ θα απαιτήσουν την ενεργοποίηση της ρήτρας απόκλισης η οποία προβλέπει νέες μειώσεις εξόδων που για το κράτος δεν είναι τίποτε άλλο από τις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις αφού πλέον θεωρείται ότι οι περικοπές δαπανών έφτασαν στα ανώτερα δυνατά όρια.

Η μόνη λύση που βλέπει η κυβέρνηση ώστε να αποφύγει μια ακόμη οριζόντια μείωση στους μισθούς και τις συντάξεις είναι οι τρεις με τέσσερις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις που θέλει να ολοκληρώσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, μένουν δηλαδή ακόμη δύο μήνες.

Κάπως έτσι σε επείγουσα σύσκεψη θα εξεταστεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ώστε να υπάρξουν κάποια έσοδα που θα αμβλύνουν κάπως τις απαιτήσεις για μειώσεις.

Ωστόσο θεωρείται ότι η Ελλάδα ακόμη και αν προχωρήσουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων τις αποκρατικοποιήσεις δεν θα μπορέσει να καλύψει το κενό των τεσσάρων δισ. που βλέπει το ΔΝΤ και έτσι όλα δείχνουν ότι ως τον Ιούνιο θα έχουμε νέο πακέτο μειώσεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου