Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Νέα υποβάθμιση «χαστούκι» από τη Moody's, στο 50% εκτιμά τις πιθανότητες χρεοκοπίας






Σε Caa1, με αρνητικές προοπτικές, υποβάθμισε η Moody's την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ενώ εκτιμά πως οι πιθανότητες χρεοκοπίας βρίσκονται πλέον στο 50%. Η αξιολόγηση του οίκου βρισκόταν στο Β1. 

Στη σχετική του έκθεση, ο οίκος αποδίδει την υποβάθμιση στους εξής τέσσερις λόγους:

1. στις συνεχώς αυξανόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην προώθηση αλλαγών

2. στις αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας

3. στο ιστορικό αδυναμίας επίτευξης των στόχων για τη δημοσιονομική εξυγίανση

4. στην αυξανόμενη πιθανότητα η τρόικα να απαιτήσει, κάποια στιγμή στο μέλλον, ως προϋπόθεση για νέα στήριξη τη συμμετοχή ιδιωτών δανειστών σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Τα σημεία αυτά, σημειώνει ο οίκος, τοποθετούν την πιθανότητα χρεοκοπίας στο 50%: Σε ορίζοντα πενταετίας, αναφέρει η Moody's, οι μισοί φορείς που αξιολογούνται με Caa1 εκπληρώνουν εγκαίρως την αποπληρωμή των χρεών τους και οι υπόλοιποι κηρύσσουν στάση πληρωμών.

Ο οίκος αναφέρει πως στην απόφασή του συνυπολογίζει το ενδεχόμενο να δοθεί νέα οικονομική στήριξη στην Ελλάδα από την τρόικα, παράλληλα με νέα μέτρα λιτότητας και δομικές μεταρρυθμίσεις.

Οι δε αρνητικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την εκτίμηση της Moody's πως το σημαντικό βάρος του ελληνικού χρέους, το ρίσκο που ενέχει η εφαρμογή του πακέτου δομικών μεταρρυθμίσεων και η συνεχιζόμενη ανάγκη για εξωτερική βοήθεια αυξάνει τις πιθανότητες περαιτέρω υποβάθμισης.

«Έχει καταστεί σαφές πως η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους για τον προϋπολογισμό του 2011» αναφέρει ο οίκος, αδυναμία που αποδίδει στη μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση για το 2010 και την προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για φέτος, σημειώνοντας πως τα νέα μέτρα λιτότητας που αναμένονται να ανακοινωθούν θα ενισχύσουν τους αρνητικούς ρυθμούς.

Έτσι, ο οίκος πιστεύει πως δεν είναι πιθανό η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές το 2012, εκτιμώντας όμως πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι αναπόφευκτη καθώς οι επιπτώσεις της στην Ευρωζώνη θα ήταν ανεξέλεγκτες και, ως εκ τούτου, η τρόικα θα συνεχίζει να στηρίζει τη χώρα «τουλάχιστον για μερικά χρόνια».

Αναλυτές αποδίδουν το «μπαράζ» υποβαθμίσεων στην πίεση που ασκούν οι οίκοι αξιολόγησης να αποφευχθεί μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους -δύο από αυτούς έχουν σημειώσει πως θα κάτι τέτοιο, ακόμη και με τη μορφή επιμήκυνσης θα θεωρηθεί «πιστωτικό γεγονός», δηλαδή χρεοκοπία.

ΥΠΟΙΚ: «Η υποβάθμιση αγνοεί τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης»

Αντιδρώντας στην υποβάθμιση, το υπουργείο Οικονομικών επισήμανε σε ανακοίνωσή του πως η υποβάθμιση «γίνεται την ίδια στιγμή που βρίσκονται στην Ελλάδα για να αξιολογήσουν το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ».
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η απόφαση της Moody's «επηρεάζεται από την έντονη φημολογία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και παραβλέπει τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων».
Το υπουργείο υπογραμμίζει ακόμη πως «είναι αξιοσημείωτο ότι ο οίκος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή προχωρά σε υποβάθμιση, αναμένοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών, προκειμένου να προχωρήσει σε αναβάθμιση».
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία», καταλήγει το ΥΠΟΙΚ.
Όπως αναφέρει, «στόχος είναι να απελευθερωθούν οι δυνάμεις της αγοράς, που θα επιτευχθεί και με την έξοδο του Δημοσίου από την επιχειρηματική αρένα, δίνοντας αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία».
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την πολιτική κόπωση που επικαλείται η ανακοίνωση της Moody's, το Υπουργείο τονίζει ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει απολύτως ξεκάθαρο ότι επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση γύρω από τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας».

www.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου