Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

"Συναγερμός" στην Ευρώπη για το φονικό βακτήριο



Σε κατάσταση "συναγερμού" βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αρχές υγείας μετά τα θανατηφόρα κρούσματα που προκλήθηκαν από το βακτήριο Escherichia coli, το οποίο εντοπίστηκε σε αγγουράκια εισαγόμενα από την Ισπανία.


Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα κρούσματα αιμολυτικού ουρολιμικού συνδρόμου (ΑΟΣ) στη Γερμανία, τα οποία προκλήθηκαν από το εν λόγω βακτήριο.

Ήδη στη Γερμανία έχουν καταγραφεί 276 κρούσματα, 10 από τα οποία ήταν θανατηφόρα, σύμφωνα με το BBC. Άλλα κρούσματα έχουν αναφερθεί (από τις 25 Απριλίου) στη Σουηδία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία και όλα αφορούν άτομα που ταξίδεψαν πρόσφατα στη Γερμανία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι ευπαθείς ομάδες είναι οι γυναίκες, οι ενήλικες αλλά και τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, αφού σ' αυτούς το σύνδρομο εμφανίζεται με ασυνήθιστα έντονη συχνότητα.

Η μόλυνση με Escherichia coli, οφείλεται συνήθως σε κατανάλωση κρέατος που δεν έχει μαγειρευτεί καλά ή σε μολυσμένα τρόφιμα. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές είναι ακίνδυνη και προκαλεί γαστρεντερίτιδες.

Το ECDC τονίζει ότι επειδή αναφέρονται ακόμη νέα κρούσματα, πρέπει να θεωρηθεί «πως η πηγή της μόλυνσης είναι ακόμη ενεργή».

Οι γερμανικές Αρχές ανέφεραν μάλιστα ότι βρέθηκαν δείγματα μολυσμένων αγγουριών και ερευνούν αν ήταν μολυσμένα εξαρχής ή αν αυτό συνέβη κατά τη διαδικασία μεταφοράς τους στη χώρα.

Οι αυστριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα αποσύρουν από περίπου 30 καταστήματα τα λαχανικά για τα οποία υπάρχει υποψία ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί από το επικίνδυνο βακτηρίδιο.

Ειδικότερα, θα αποσυρθούν τα αγγουράκια από την Ισπανία καθώς και οι ντομάτες και οι μελιτζάνες της ιδίας προέλευσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου