Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Η τρόικα θέλει (;) δύο υπουργεία Οικονομικών

Διαθρωτικές αλλαγές στην δομή του υπουργείο οικονομικών εισηγούνται στην κυβέρνηση οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ. Σύμφωνα με μελέτη του ταμείου που είδε το φως της δημοσιότητας, το ταμείο προτείνει των διαχωρισμό των λειτουργιών του υπουργείου Οικονομικών σε τομέα προϋπολογισμού, δαπανών και δημοσίου χρέους από τον εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους δηλαδή τις εφορίες και τα τελωνεία.


Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα μέχρι το 2015 προκειμένου να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά, δηλαδή να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα και να επιστρέψει στις αγορές, η τρόικα σε ειδική μελέτη που έκανε τονίζει τη σημασία αναδιοργάνωσης του υπουργείου Οικονομικών.


Στην ίδια μελέτη προτείνεται και μια διοικητική δομή που θα ενισχύει το ρόλο και τις αρμοδιότητες του αρχιλογιστή. Πουθενά δεν υπάρχει υφυπουργός ή άλλο πολιτικό πρόσωπο πλην του υπουργού και του γενικού γραμματέα.


Ο αρχιλογιστής θα λαμβάνει οδηγίες απευθείας από τον υπουργό Οικονομικών και κάθε μήνα θα τον ενημερώνει γραπτώς για την υλοποίησή τους.


Πάντως το υπουργείο Οικονομικών αποκρούει όλα τα σενάρια για αλλαγές στην δομή και τη λειτουργία του μηχανισμού του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου