Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Μ. Βαρβιτσιώτης: "Ας αλλάξουν όλοι οι βουλευτές"

 
"Το κίνημα των «αγανακτισμένων» που ξεπρόβαλλε από τα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η απόδειξη ότι ένα κομμάτι της κοινωνίας αναζητά χώρο να παρέμβει, αναζητά χώρο να ακουστεί, αναζητά τη χαμένη συμμετοχή. Δυστυχώς αυτή η κίνηση δεν έγινε έγκαιρα αλλά έρχεται ως αποτέλεσμα μιας μεγάλης απογοήτευσης. Οι εκδηλώσεις του κινήματος αυτού, ακόμα και οι πιο ακραίες, δεν πρέπει να προκαλούν αποστροφή στους πολιτικούς αλλά προβληματισμό. Η κοινωνική συμμετοχή δεν μπορεί να αποτελεί φόβο αλλά ζητούμενο για να αλλάξουν όλα όσα απογοητεύουν την κοινωνία.
 
Θεωρώ ότι σε ένα μεγάλο βαθμό η κριτική των συμμετεχόντων είναι δικαιολογημένη. Νέοι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους, άνεργοι, υποαπασχολούμενοι ή ετερεοαπασχολούμενοι, αναζητούν διέξοδα και λύσεις αλλά δεν τα βρίσκουν. Αυτό το δίκαιο της αγανάκτησης κάνοντας και τη δική μου αυτοκριτική, οφείλεται στο ότι δεν έχουμε περιγράψει τον πάτο του βαρελιού εμποτίζοντας την αντίληψη ότι οι θυσίες του κόσμου είναι χωρίς αντίκρυσμα.

Ποιο είναι όμως το διακύβευμα; Το διακύβευμα όμως της συμμετοχής των πολιτών στο κίνημα των αγανακτισμένων δε δέχομαι ότι μπορεί να είναι η αλλαγή του κοινοβουλευτικού πολιτικού συστήματος αλλά η μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην αλλαγή του πολιτικού προσωπικού. Η ευθύνη δεν είναι των θεσμών αλλά των προσώπων που το απαρτίζουν. Είναι προτιμότερο να αλλάξει το σύνολο των βουλευτών παρά να απαξιώσουμε την κοινοβουλευτικη δημοκρατία με κινδυνο να πέσουμε σε άλλες περιέργες περιπέτειες. Μια ενεργή κοινωνία των πολιτών που δρα, συζητά, προτείνει είναι η απάντηση στην αδιαφορία και την αποχή που συντηρούν τη λογική «όλοι ίδιοι είναι».

Σήμερα έχω την αίσθηση μία νέα πολιτική αφήγηση διαμορφώνεται θέτοντας το αίτημα για πιο συμμμετοχική και πιο υπεύθυνη δημοκρατία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο χάϊδεμα στ' αυτιά αλλά περισσότερη δουλειά, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και ειλικρίνεια. Οι πολιτικοί οφείλουμε να είμαστε πιο σεμνοί, πιο ειλικρινείς , πιο υπεύθυνοι, πιο κοντά στους πολίτες και εν τέλει να κάνουμε αυτό για το οποίο εκλεγόμαστε αλλά και η κοινωνία των πολιτών πιο υπεύθυνη, περισσότερη συμμετοχική και εν τέλει πιο ώριμη στις επιλογές της."


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου