Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Τι έγινε στο συνέδριο της "Δημοκρατικής Συμμαχίας"...



Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Χθες έγινε η έγκριση του καταστατικού του κόμματος και την ψήφιση θέσεων για σειρά θεμάτων, όπως ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θα ανήκει στο κόμμα των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Στο βήμα ανέβηκε και ο ευρωβουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων στη Γερμανία Γιώργος Χατζημαρκάκης ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος με το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας. Επιπλέον καλωσόρισε το Θεόδωρο Σκυλακάκη στην ΚΟ του κόμματος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επίσης, από το βήμα του συνεδρίου, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Δ.Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι προσχωρεί στο κόμμα, αποχωρώντας από τη Νέα Δημοκρατία. «Πιστεύω στην Ντόρα» είπε μιλώντας θερμά για την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Οι ψηφοφορίες διεξήχθησαν ηλεκτρονικά και τα αποτελέσματα βγήκαν αυτόματα. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε το κόμμα να 
είναι υπέρ της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, η ΚΕ της Δημοκρατικής Συμμαχίας να έχει 200 μέλη -τα οποία θα εκλεγούν σήμερα  Κυριακή- το πολιτικό συμβούλιο να έχει 21 μέλη εκ των οποίων το 1/3 να είναι κοινοβουλευτικά, η καθιέρωση νομικής διαδικασίας διαγραφής με δυνατότητα ένστασης, ο πρόεδρος του κόμματος να εκλέγεται με 4ετή θητεία από τα μέλη του κόμματος μετά από πρόταση του 5% των συνέδρων και το κόμμα να υποστηρίξει τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200.
Δύο θέματα όμως ξεχώρισαν κατά τη διαδικασία των ψηφοφοριών. Το ένα αφορούσε τη συγκρότηση ή όχι φοιτητικής παράταξης που θα πρόσκειται στη Δημοκρατική Συμμαχία. Ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού Δημήτρης Ζαφειριάδης πρότεινε τη μη συγκρότηση και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιάννης Οικονόμου τη συγκρότηση. 

Τελικά πέρασε η πρόταση που εισηγήθηκε ο κ. Οικονόμου, ενώ το δεύτερο θέμα το οποίο τράβηξε το ενδιαφέρον των συνέδρων ήταν αυτό της ποσόστωσης για τη συμμετοχή των γυναικών στα όργανα. 

Αρχικά οι σύνεδροι ψήφισαν υπέρ της ποσόστωσης αλλά με παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη -η οποία έκανε χρήση σχετικής διάταξης του καταστατικού- ζήτησε να επαναληφθεί η ψηφοφορία και εισηγήθηκε την κατάργηση της ποσόστωσης, κάτι που τελικά έγινε θέση του κόμματος. 

Επίσης, οι σύνεδροι αποφάσισαν ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θα ανήκει στο κόμμα των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από τις ομιλίες ξεχώρισαν αυτή του βουλευτή Ηλείας Γιώργου Κοντογιάννη. «Αν ήταν στη θέση του Αντώνη Σαμαρά χθες ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ποια στάση θα κρατούσε; Τι θα έβαζε πιο πάνω; Την πατρίδα ή το κομματικό συμφέρον;» είπε, σημειώνοντας πως το πραγματικό δίλημμα δεν είναι «ναι ή όχι στο μνημόνιο» αλλά αφορά τη σωτηρία της πατρίδας. «Χθες μία ομάδα πολιτικών αρχηγών που θα κριθούν από την ιστορία, είπαν 'όχι' στην εθνική συνεννόηση, σπρώχνοντας την Ελλάδα στον γκρεμό» τόνισε. «Διακηρύξαμε την ανατροπή στην πράξη» είπε ο βουλευτής Κιλκίς Κώστας Κιλτίδης, ενώ ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε εκτενώς για τη φιλελεύθερη ιδεολογία του κόμματος. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου