Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, το περασμένο σαββατοκύριακο. Μέσα από μια δυναμική και διαδραστική διαδικασία, συμμετοχής, σύνθεσης και συνδιαμόρφωσης των απόψεων, οι σύνεδροι είχαν τη δυνατότητα με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες να εγκρίνουν ή να απορρίπτουν της εισηγήσεις της Διοικούσας Επιτροπής, τόσο σε θέματα οργανωτικά και καταστατικά όσο κυρίως και σε θέματα που έχουν να κάνουν με τις βασικές προγραμματικές κατευθύνσεις του κινήματος.
Η ηλεκτρονική διαδικασία άμεσης δημοκρατίας που ακολουθήθηκε, κέρδισε το θαυμασμό όχι μόνο των συνέδρων αλλά και των ξένων προσκεκλημένων  της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Μάλιστα ο ελληνικής καταγωγής, γερμανός ευρωβουλευτής κ. Χατζημαρκάκης σημείωσε πως κανένα κόμμα σε συνέδριο στη Γερμανία, δεν έχει ακολουθήσει αυτήν την πρωτοποριακή και καινοτόμα δράση που για πρώτη φορά έγινε από ένα πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα.
Το σώμα των συνέδρων είχε τη δυνατότητα να τοποθετηθεί πάνω στη διαβούλευση των θέσεων και να καταθέσει τροπολογίες, οι οποίες θέτονταν στην κρίση των παρευρισκομένων.
Πιο συγκεκριμένα, στην συζήτηση για την επικύρωση του καταστατικού της Δημοκρατικής Συμμαχίας, υπήρξαν αρκετά σημεία όπου κατατέθηκαν τροπολογίες και οι υπερασπιστές κάθε άποψης τοποθετούνταν εκθέτοντας τα επιχειρήματα τους στους συνέδρους, προτού ακολουθήσει η ηλεκτρονική ψηφοφορία κάθε παρέμβασης.
Αποφασίστηκε λοιπόν, η διεύρυνση της κεντρικής επιτροπής από 150 σε 200 μέλη. Η εκλογή προέδρου να γίνεται  από όλα τα μέλη του κινήματος, ενώ  σε άλλη  ψηφοφορία, για την ύπαρξη ποσόστωσης της συμμετοχής των γυναικών στα όργανα, με ποσοστό 72,8% οι σύνεδροι τάχθηκαν κατά  με το σκεπτικό ότι άξιοι και ικανοί υπάρχουν εξίσου και στα δύο φύλλα. Μετά από μια οριακή ψηφοφορία, που περιείχε έντονες στιγμές συναισθηματικής φόρτισης, υπερψηφίστηκε τελικά με 51,9% η τροπολογία που κατέθεσε η νεολαία της Συμμαχίας, ώστε να επιτραπεί απ το καταστατικό η δημιουργία φοιτητικής παράταξης.
Ωστόσο, η Δημοκρατική Συμμαχία, πέρα από την ιδιαίτερη καινοτομία που επέλεξε για την επικύρωση των θέσεων της, απέδειξε ότι ακόμα και στις δομές της πρωτοπορεί, δημιουργώντας ένα νέο οργανωτικό μηχανισμό που δε θα βασίζεται στις δομές των παλιών κομμάτων κι όπως αποφάσισαν οι σύνεδροι σε ποσοστό 74%, δεν θα λειτουργεί με  Νομαρχιακές οργανώσεις ανά νομό.
Επίσης κατά την ψηφοφορία πάρθηκε και η απόφαση από τους συνέδρους του κινήματος κατόπιν εισήγησης της προέδρου και της Διοικούσας Επιτροπής, να ενταχθεί και επίσημα η Δημοκρατική Συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Φιλελεύθερο κόμμα. 
Σημαντικό σημείο όμως της διαδικασίας, αποτέλεσε η δεύτερη ενότητα ψηφοφοριών που είχε να κάνει με τις «100 βασικές θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας».  Συνθήκες πολιτικής ζύμωσης και γόνιμου ιδεολογικού προβληματισμού δημιουργήθηκαν στο σώμα των σύνεδρων και μετά από συζήτηση και ανταλλαγή επιχειρημάτων, υπερψηφίστηκε το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων αναδεικνύοντας και τις πιο σημαντικές. Μεταξύ άλλων τα μέλη του κινήματος υπερψήφισαν σε ποσοστό 83,8%,  την πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, από τον λαό, προκειμένου να περιοριστεί το αποτυχημένο συγκεντρωτικό πρωθυπουργικό μοντέλο. Τοποθετήθηκαν υπέρ της μείωσης των βουλευτών από 300 σε 200, θέτοντας το και ως βασικό σημείο διαπραγμάτευσης με τον οποιοδήποτε για συμμετοχή ή στήριξη της Δημοκρατικής Συμμαχίας σε κυβερνητικούς σχηματισμούς. Τάχθηκαν υπέρ της κατάργηση της Βουλευτικής ασυλίας σε ποσοστό 83,2%.  Προτάθηκε επίσης από ομάδα συνέδρων η υποχρεωτική δημοσίευση στο διαδίκτυο του Ε9 των βουλευτών και των δημόσιων λειτουργών, θέση η οποία υπερψηφίστηκε από το σύνολο του Συνεδρίου.
Με πολύ υψηλό ποσοστό ακόμη, της τάξης του69,1 % και  69,8% αντίστοιχα δέχθηκε το σώμα, τις προτάσεις για πλήρες πάγωμα των προσλήψεων των μονίμων υπαλλήλων και των υπαλλήλων αορίστου χρόνου για την επόμενη τουλάχιστον πενταετία κι την πρόταση για πενταετή δοκιμαστική θητεία κάθε νεοπροσλαμβανόμενου δημόσιου υπαλλήλου με αντικειμενική αξιολόγηση του στη συνέχεια, για να κριθεί η υπηρεσιακή του επάρκεια.
Μεγάλη αίσθηση και ικανοποίηση προκάλεσε επίσης η θέση της Δημοκρατικής Συμμαχίας για κατάργηση της εισφοράς στην ΕΡΤ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και χρηματοδότηση της κρατικής τηλεόρασης από τον προϋπολογισμό με ταυτόχρονο περιορισμό του μεγέθους της. Σχετικά δε με την ενίσχυση της αντικειμενικής ενημέρωσης και της πολυφωνίας προτάθηκε η κατάργηση των μετρήσεων ακροαματικότητας στη ζώνη των Δελτίων Ειδήσεων  για όλους τους σταθμούς.
Τέλος επικυρώθηκαν οι 38 θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας, για την έξοδο από τη ν κρίση, θέτοντας βασικούς πυλώνες δράσης του κινήματος: α) την άμεση μείωση του λειτουργικού κόστους του κράτους μέσα από σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, β) την αναθεώρηση και σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος, με λιγότερους και μικρότερους φόρους που θα πληρώνονται από όλους καθώς και γ) την απελευθέρωση των δυνάμεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας από τον ασφυκτικό γραφειοκρατικό εναγκαλισμό του κράτους.
Οι ψηφοφορίες με τη μέθοδο της ηλεκτρονικής ψήφου, είχαν ως αποτέλεσμα να κάνουν το σύνεδρο ουσιαστικό διαμορφωτή της πολιτικής πρότασης της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Μέσα από αυτήν τη ριζοσπαστική κίνηση, το νέο κίνημα έδωσε και το στίγμα του στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Ο πολίτης γίνεται ο ουσιαστικός διαμορφωτής στην αντίληψη της Δημοκρατικής Συμμαχίας και συμμετέχει με όλα τα δικαιώματα που έχει σε αποφάσεις που θα καθορίσουν το δικό του μέλλον.
Το Ιδρυτικό Συνέδριο του κινήματος, έκλεισε με την ομιλία της Προέδρου η οποία μεταξύ άλλων υιοθέτησε και την άποψη που ακούστηκε από αρκετούς συνέδρους για δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος και ακολούθησε η εκλογή προέδρου του κινήματος αλλά και των 200 μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου