Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ο νομπελίστας Χ. Πισσαρίδης στη διάθεση του Παπανδρέου (που δεν τον χρειάζεται!!!)



Η Συνέντευξη του κορυφαίου οικονομολόγου
Το να ορίζεται συνέντευξη Τύπου του καθηγητή Οικονομικών στο London School of Economics Xριστόφορου Πισσαρίδη, στο πλαίσιο του (10ου) Συνεδρίου Οικονομικών Διευθυντών (στο οποίο ήταν βασικός ομιλητής ο καταξιωμένος καθηγητής), ήταν μια καλή ευκαιρία αλλά και εξαιρετική συγκυρία, με βάση τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν στην χώρα. 

Ο Χ. Πισσαρίδης, ίσως ο κορυφαίος σήμερα αναλυτής γύρω από τα Οικονομικά (στοιχείο που οδήγησε την Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών να του απονείμει το Νόμπελ Οικονομίας 2010 για την ανάλυση αγορών εργασίας που διέπονται από τριβές έρευνας), μιλώντας για μισή ώρα ενώπιον των δημοσιογράφων (στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ιντερκοντινένταλ) δεν άφησε περιθώρια μεγάλης αισιοδοξίας, αν δεν προσεχθούν –όπως δήλωσε- κάποιοι ιδιαίτερα δύσκολοι τομείς. Βέβαια, τα όσα τόνισε θυμίζουν τις κυβερνητικές θέσεις των τελευταίων ημερών, με την διαφορά, που τώρα τα ακούς από χείλη νομπελίστα!!!
Μεταξύ άλλων τόνισε: Μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις χρειάζονται αλλαγές, αλλιώς δεν αποφεύγεται η πτώχευση. Η αγορά ομολόγων αξίας 50 δις. Είναι μια αρχή. Δεν είναι κατάλληλη εποχή για μείωση φόρων αλλά είναι για μείωση εξόδων. Η νέα διαπραγμάτευση μνημονίου είναι δύσκολη. Πρώτα να δούμε που θα καταλήξουμε…
Η Αντιπολίτευση δεν βοηθάει ζητώντας μείωση φόρων τώρα. Η ανεργία είναι πράγματι υψηλή. Είναι ο τελευταίος δείκτης που θα πέσει, μετά από 2-3 χρόνια, αλλά (οι άνεργοι) πρέπει να βοηθηθούν από το κράτος Πρόνοιας. Άλλωστε αυτοί θα οδηγήσουν στην οικονομική μεταρρύθμιση…
Είναι αδιανόητο αυτή την ώρα να γίνονται προσλήψεις από το Δημόσιο. Η ανάκαμψη θα έλθει από τον ιδιωτικό τομέα. Τα έσοδα θα ανακάμψουν, για παράδειγμα από τον Τουρισμό, τις Τραπεζικές υπηρεσίες και τα Γεωργία μας προϊόντα. Φυσικά δεν εννοώ το σιτάρι, αλλά το κρασί και το λάδι κυρίως…
Η Αργεντινή στάθηκε τυχερή, διότι όταν εμφανίστηκε εκεί το πρόβλημα, ανέβηκαν οι τιμές των προϊόντων της παγκοσμίως…
Πιθανή αναδιάρθρωση δεν θα κάνει καλό στην σχέση μας με την ευρωζώνη. Να το πω απλά: δεν βοηθά η κόντρα μας ή ο ανταγωνισμός με τον Τρισέ.
Σε ερώτηση αν οι εκλογές θα βοηθήσουν, ο καθηγητής Πισσαρίδης ήταν κάθετα αρνητικός (βάζοντας ολίγη πολιτική στις απόψεις του…)
Οι εκλογές δεν βοηθούν, γιατί οι προεκλογικές εκστρατείες ξεφεύγουν για τα καλά από την πραγματικότητα…
Χρειάζεται διαχείριση από τεχνοκράτες και όχι λαϊκισμός προς άγρα ψήφων. Είναι κανόνας: όταν υπάρχουν προβλήματα μεταρρύθμισης οι εκλογές αναβάλλονται. Το χειρότερο σενάριο θα είναι η απομόνωση της Ελλάδας από την Ευρώπη. Εδώ που βρισκόμαστε απαιτείται συνεργασία με τους εταίρους μας. Απομόνωση σημαίνει πτώχευση.
Υπήρξε ερώτηση που αφορούσε πιθανή συνεργασία του σε κυβερνητικό σχήμα. Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, επίτιμος δημότης Λευκωσίας και με πλήθος βραβεύσεις στο παλμαρέ του) ήταν ελάχιστα διπλωμάτης, αφού είπε:
«Εχω συναντήσει τον Γιώργο Παπανδρέου και του δήλωσα πως αν χρειάζεται βοήθεια, είμαι στην διάθεσή του. Από τότε, καμία επικοινωνία…»
Επίσης:
Καλύτερη κυβέρνηση σε μία κρίση όπως η τωρινή, είναι εκείνη που βγήκε από τις τελευταίες εκλογές. Όμως, η Οικονομία όταν έχει ξεφύγει χρειάζεται τεχνοκράτες. Κλείνοντας ο νομπελίστας οικονομολόγος χαρακτήρισε αδιανόητο το κράτος να μην αντιμετωπίζει τους τομείς υγείας και πρόνοιας διεξοδικά.
Τόνισε: «Ακούω ότι δεν υπάρχουν κρεβάτια στα νοσοκομεία. Είναι απίστευτη αυτή η ιστορία. Ακούω επίσης ότι είναι αρκετοί εκείνοι που δεν πληρώνουν φόρους. Εγώ πληρώνω φόρους στην Αγγλία και στην Κύπρο. Και αν καθυστερήσω ελάχιστα να στείλω την επιταγή μου με κυνηγούν! Γιατί να μη γίνεται έλεγχος στην Ελλάδα;
Κλείνοντας, υποστήριξε πως η κρίση στην Ελλάδα θα έχει επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Που όμως οι εταίροι μας δεν θέλουν με τίποτα να επαναληφθεί προσεχώς σε άλλες αδύνατες χώρες.

www.mediasoup.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου