Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Το Βατοπέδι έφερε τον χωρισμο

Οι ζωές των ανθρώπων διασταυρώνονται στιγμιαία. Αλλοτε δένουν ταιριαστά σαν εκείνες ενός άψογου χορευτικού ζευγαριού σε μακρύ, ανεξάντλητο χορό και άλλοτε απομακρύνονται αποπροσανατολισμένες στον αέρα. Η διασταύρωση του Γιώργου Βουλγαράκη και της Κατερίνας Πελέκη ανήκει σίγουρα στην πρώτη κατηγορία. Γνωρίστηκαν στα γραφεία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ το 1984.
 
Εκείνος επί πτυχίω φοιτητής της Βιομηχανικής Πειραιά, είναι ο γραμματέας της σπουδαστικής οργάνωσης. Κρητικής προέλευσης, από το Ρέθυμνο, με δύο παππούδες πολιτικούς από τη Δεξιά και το Κέντρο, αντίστοιχα, και έναν θείο παλαιό βουλευτή της Δεξιάς, διατηρεί άριστες πολιτικές και προσωπικές σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος ως αρχηγός της Ν.Δ. ξεχωρίζει τον νεαρό που εντυπωσιάζει στα αμφιθέατρα της αριστερής παντοδυναμίας εκείνης της εποχής. Εκείνη πρωτοετής της Νομικής, με καταγωγή από την Αιτωλοακαρνανία, δραστηριοποιούμενη ως μαθήτρια με τη ΔΑΚΕ.

Ο πατέρας της Διονύσιος Πελέκης είναι μέλος της οργάνωσης Δικαιοσύνης της Ν.Δ., μαχητικός αρθρογράφος στην «Εστία», προσφέρει τις νομικές του υπηρεσίες αφιλοκερδώς σε αρκετές μονές του Αγίου Ορους, ενώ έχει πρωτοστατήσει στην εκστρατεία αγιοποίησης του μοναχού Εφραίμ. Η μητέρα της Χάιδω είναι ανιψιά του γέροντα Θεόκλητου, ξεχωριστής μορφής του Αγίου Ορους, που υπήρξε πνευματικός πατέρας του ηγούμενου Εφραίμ.

Ο αδελφός της Κατερίνας, Δημήτρης Πελέκης, φοιτητής και αυτός της Νομικής και μέλος της ΔΑΠ, εμφανίζεται σε προεκλογική αφίσα του 1985 που είχε σλόγκαν: «Γιατί να αρχίσεις τη ζωή σου με ανεργία; Ψήφισε φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία». Πολύ αργότερα, ως καταξιωμένος δικηγόρος, θα είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ. στην Αιτωλοακαρνανία στις εκλογές του 2007. Πίσω όμως στο 1984, οι νεαροί και γοητευτικοί γόνοι αυτών των δύο πολιτικών οικογενειών θα σμίξουν τις τύχες τους στα γραφεία της οδού Νικηταρά.

Το αμοιβαίο ενδιαφέρον εξελίσσεται σε φλερτ που καταλήγει σε έρωτα. Πάνω στον χρόνο αρραβωνιάζονται, ενώ ως στελέχη ανεβαίνουν στο ασανσέρ της κομματικής νεολαίας. Η Κατερίνα γίνεται μέλος της Γραμματείας Διαφώτισης, ενώ ο Γιώργος αρχικά εκλέγεται αντιπρόεδρος και κατόπιν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Είναι η περίοδος που τον αποκαλούν «Ντοράκη», αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί το ερωτευμένο ζευγάρι που ήδη συζεί αρμονικά. Μετά την εκλογή του Γιώργου για πρώτη φορά στη Βουλή το1989, παντρεύονται στη Μητρόπολη Αθηνών με πάνω από 5.000 καλεσμένους.

Φίλοι και συνεργάτες τους διεκδικούν την κουμπαριά, αλλά τελικά με τα γαμήλια στέφανα τούς στέφει ο αδελφός του Γιώργου, Κώστας, διακεκριμένος γυναικολόγος του Ηρακλείου. Η επιλογή ενός συγγενή ως κουμπάρου στο μυστήριο θεωρείται από πολλούς πως έγινε με κριτήριο να μη δυσαρεστηθεί κανείς εν μέσω των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων εκείνης της περιόδου. Για τον ίδιο λόγο δεν παραθέτουν και δεξίωση. Η είσοδός τους στον έγγαμο βίο συνδυάζεται με τη νίκη του κόμματός τους στις εκλογές, ενώ ο έρωτάς τους επισφραγίζεται με τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού, της Παυλίνας.

Θα ακολουθήσουν άλλα τρία παιδιά, ο Αποστόλης, ο Διονύσης και η μικρή Χάρις, που συμπληρώνουν την ευτυχία μιας πολύτεκνης οικογένειας. Ως το 1996 η Κατερίνα είναι υπεύθυνη του πολιτικού γραφείου του συζύγου της, ενώ αφοσιώνεται και στα επαγγελματικά της καθήκοντα ως συμβολαιογράφου.

Ο δε Γιώργος είναι πρωτοκλασάτο στέλεχος του κόμματος σε όλη τη διάρκεια της μακράς θητείας του στην αντιπολίτευση, ενώ με την άνοδο του Κώστα Καραμανλή στην εξουσία το 2004 απογειώνεται πολιτικά αναλαμβάνοντας σημαντικά υπουργεία. Ταυτόχρονα εκτινάσσεται και η δημοφιλία του, ενώ παράλληλα δεν αμελεί τις οικογενειακές του υποχρεώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο διορίζει σε διάφορες ελάσσονος σημασίας κρατικές θέσεις τα αδέλφια αλλά και τον πατέρα της συζύγου του.

Ουδείς ψόγος, εφόσον διέθεταν τα προσόντα. Αυτό όμως που του προσάπτουν, ακόμα και στενοί του φίλοι, είναι ότι δεν εκτίμησε τους κινδύνους και τις παγίδες των επιλογών του, την ενδεχόμενη εις βάρος του εκμετάλλευση της επιρροής του ονόματος και των θέσεών του, και, βέβαια, την απώλεια μέτρου υπό τον πειρασμό της καλλιέργειας ηγετικού πολιτικά προφίλ. Οσα ακολούθησαν ήταν ένας πραγματικός εφιάλτης που διαρκεί ακόμα, θέτοντας σε κρίση ακόμα και την έως τώρα ήρεμη προσωπική του διαβίωση.

Σ ήμερα περισσότερο από ένστικτο πολιτικής επιβίωσης παρά από ξεροκεφαλιά εξαντλεί μια μεταβατική περίοδο υπομονετικής προσαρμογής, η οποία δεν υπογράφεται πλέον από καμία μεγαλοπρέπεια του παρελθόντος. Η σύζυγός του εξακολουθεί να παραμένει αναμιγμένη στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ενώ ο ίδιος εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Παράλληλα διαδίδεται ότι δραστηριοποιείται σε δική του εταιρεία επικοινωνίας. Η εμφάνισή του, λέγεται, στο Ντουμπάι για να παρακολουθήσει έκθεση ιατρικών μηχανημάτων και η υποτιθέμενη διαπραγμάτευση για επένδυση σε εστιατόριο των Εξαρχείων δεν απασχόλησε κανέναν.

Αντίθετα, σύμφωνα με κοντινούς του ανθρώπους, ο ίδιος απασχολήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα με τις τριβές που αναπτύσσονταν μέσα στο δικό του σπίτι. Και όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, ήταν τα παραδοσιακά κρητικά του αντανακλαστικά που τον συγκράτησαν για να μην τα παρατήσει όλα. Ταυτόχρονα όμως εικάζουν ότι τα ίδια ρεφλέξ δεν του επιτρέπουν να του κάνουν κουμάντο τα πεθερικά του.

Μόνος πλέον στο δροσερό παραθαλάσσιο εξοχικό της Πουνταζέζας, μακριά από ψυχολογικές εντάσεις, συναισθηματικές επιβαρύνσεις και έμμεσες δικαστικές εξαρτήσεις, ίσως ανασυνθέτει τον χαμένο χρόνο, γεγονός που θα τον οδηγήσει σε αποφασιστικές επανακάμψεις ή οριστικές ρήξεις. Τόσο πολιτικές όσο και προσωπικές.

Πηγή: protothema

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου