Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

FT: Η ώρα της… αναστροφής για τον Σαμαρά

Antonis-Samaras
Τα διεθνή ΜΜΕ βρίσκονταν ιστορικά αρκετά σκαλοπάτια μπροστά από την εγχώρια δημοσιογραφική εκπροσώπηση. Τόσο σε σχέση με την επιλογή των θεμάτων τους, όσο και αναφορικά με την ευχέρεια ορθώς αξιολόγησης των δεδομένων, έτσι ώστε να καταλήγουν κάθε φορά στην καίρια πρόγνωση των εξελίξεων.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι αρκεί ένα βιαστικό σεργιάνισμα στα ελληνικά ΜΜΕ, τόσο στην έντυπη και ηλεκτρονική μορφή τους, όσο και στο διαδίκτυο, για να διαπιστώσει κανείς την προχωρημένη άγνοια περί των διεθνών εξελίξεων. Κάτι που εξηγεί γιατί μονίμως… προγειωνόμαστε ανώμαλα σε μια πραγματικότητα την οποία αδυνατούμε να κατανοήσουμε εγκαίρως. Πόσο μάλλον να προβλέψουμε.
Η Ελλάδα της κρίσης έγινε εκ των πραγμάτων “talk of the town” στον διεθνή Τύπο. Κι αν κάποιος παρακολουθούσε προσεκτικά τα δημοσιεύματα, καθώς και τη ρητορική εκείνων που τα υπέγραφαν, μπορούσε να διαγνώσει χωρίς παραμορφωτικά φίλτρα πού βρισκόταν η αλήθεια και πού η προσπάθεια… χειραγώγησης.
Οι “Financial Times” είναι φυσικά μια από τις εφημερίδες που διατηρούν τη δυνατότητα να καθοδηγούν τις εξελίξεις, απλώς και μόνο με τη σειρά που παραθέτουν τα γεγονότα. Επομένως και να προδιαγράφουν τις εξελίξεις που έρχονται. Όπως συμβαίνει με τη σημερινή αναφορά τους στον Αντώνη Σαμαρά, και στη ρίγη ανησυχίας των Ευρωπαίων, για το ενδεχόμενο να βρεθεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός μπροστά στη στρατηγική επιλογή της “αναστροφής”.
Δηλαδή, μετά από 18 μήνες στην πρωθυπουργία, διάστημα στο οποίο έθεσε τις βάσεις αρχικά για να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία και στη συνέχεια να διεκδικεί την επιστροφή της στην… κανονικότητα, και την υπέρβαση της βαθιάς ύφεσης που προκάλεσε η αντίστοιχα βαθιά και σύνθετη κρίση, να αγκαλιάσει μια ρητορική αποστασιοποίησης από την τρόικα, στον απόηχο των δυσκολιών που καταγράφονται στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους επικεφαλής του κλιμακίου των εκπροσώπων των δανειστών
Οι Financial Times σημειώνουν το προφανές: Ο Πρωθυπουργός με συσσωρευμένη προσωπική εμπειρία, που του έδωσε τον χαρακτηρισμό του “survivor”, μπορεί πλέον να προβάλει απαιτήσεις από την τρόικα, καθώς ο ίδιος εκπλήρωσε όλες τις δεσμεύσεις τις οποίες είχε αναλάβει, η Ελλάδα “γυρίζει” σε πρωτογενές πλεόνασμα και ρυθμούς ανάπτυξης, και η έξοδος στις αγορές φαντάζει πλέον θέμα χρόνου. Και… μάλλον πολιτικής απόφασης.
Η παράμετρος ενός “άλλου Σαμαρά”, που παραθέτουν οι Financial Times, ουσιαστικά δυσκολεύει, αν δεν ακυρώνει τον ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του Αλέξη Τσίπρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη και στις δημοσκοπήσεις που καταγράφεται η έναρξη της ποιοτικής “αποδρομής” της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός παραμένει πέρα και πάνω από τα βέλη της κοινωνίας.
Παραμένει το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κεντροδεξιάς απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά όταν η συζήτηση καταλήγει στην απευθείας σύγκρισή του με τον Αλέξη Τσίπρα. Και όπως δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε, στις εκλογές οι πολίτες ψηφίζουν πρωτίστως πρόσωπα. Δηλαδή… πρωθυπουργό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου