Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

59 αρχηγοί κρατών στην κηδεία του Μαντέλα

madiba

Πενήντα εννέα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παραστούν είτε στην επίσημη επιμνημόσυνη τελετή είτε στην κηδεία του νοτιοαφρικανού πρώην προέδρου Νέλσον Μαντέλα, ανακοίνωσε σήμερα η νοτιοαφρικανή υπουργός Εξωτερικών Μαϊτέ Νκοάνα-Μασαμπάνε.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φρανσουά Ολάντ θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων στην επίσημη επιμνημόσυνη τελετή για τον Μαντέλα. Στην τελετή αυτή θα παραστεί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.
Ο βρετανός υπουργός ανακοίνωσε ο ίδιος σήμερα ότι θα παραστεί στην επιμνημόσυνη τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, στο ποδοσφαιρικό στάδιο στο Σοβέτο.
Λίγο νωρίτερα, το παλάτι του Μπάκιγχαμ είχε ανακοινώσει ότι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα εκπροσωπήσει τη βασιλική οικογένεια στην κηδεία του Μαντέλα, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στη γενέτειρα του εκλιπόντος νοτιοαφρικανού πρώην προέδρου, το χωριό Κούνου.
Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, ο Δαλάι Λάμα, στον οποίο οι νοτιοαφρικανικές αρχές έχουν αρνηθεί δυο φορές τα τελευταία χρόνια τη χορήγηση βίζας, δε θα παραστεί στην κηδεία του Μαντέλα.
Σύμφωνα με τον υπουργό προεδρίας της Νότιας Αφρικής Κόλινς Σαμπάνε, οι πρώτοι ξένοι ηγέτες θ’ αρχίσουν να φθάνουν από σήμερα.
Εκτός από τους εν ενεργεία προέδρους, στη Νότια Αφρική αναμένονται επίσης και πρώην πρόεδροι, όπως οι Αμερικανοί Τζίμι Κάρτερ, Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον, ο Γάλλος Νικολά Σαρκοζί και ο Βραζιλιάνος Λούλα.
Επίσης στη Νότια Αφρική αναμένονται ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι ‘Αναν, ο μουσικός Πίτερ Γκάμπριελ και ο επιχειρηματίας Ρίτσαρντ Μπράνσον.
Ορισμένες από τις ξένες προσωπικότητες θα εκφωνήσουν λόγο στη διάρκεια της επίσημης επιμνημόσυνης τελετής στο ποδοσφαιρικό στάδιο του Σοβέτο. Όπως διευκρίνισε ο Σαμπάνε, η σορός του Μαντέλα δε θα εκτεθεί στο στάδιο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου