Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Ντάισελμπλουμ: Με “συνταγή” Κύπρου η διάσωση προβληματικών τραπεζών

E
Οι προβληματικές τράπεζες θα αναδιαρθρώνονται ή θα εκκαθαρίζονται με βάση τη διαδικασία που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Κύπρου, σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στην επίτευξη μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών και την κατανομή του κόστους διάσωσης.
Όπως επισήμανε, η συμφωνία αναμένεται ότι θα αρχίζει με μια διαδικασία «διάσωσης» ανάλογη με εκείνη η οποία εφαρμόστηκε στην Κύπρο, όπου πρώτα θα εμπλέκονται οι μεγαλοκαταθέτες των προβληματικών τραπεζών για την στήριξη των τραπεζικών ιδρυμάτων. Στη συνέχεια, εάν απαιτείται περαιτέρω ρευστότητα, θα χρησιμοποιούνται εθνικά κεφάλαια, ενώ στην ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης, τα χρήματα θα αντλούνται, για μια περίοδο 5 έως 10 ετών, από ένα κοινό ταμείο της Ευρωζώνης.
«Κατά τη γνώμη μου, θα δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο, ενώ, κατά τα πρώτα χρόνια κυρίως, θα υπάρχει κάποια μορφή εθνικής ευθύνης» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας ότι «και εάν αυτό δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, θα υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν τεθεί».
Στο μεταξύ, σε ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων που δημοσιεύονται σε ιστοτόπους αμερικανικών ΜΜΕ, γίνεται αναφορά στο «συμβιβαστικό προσχέδιο» συμφωνίας στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι ορίζει την εκχώρηση μέρους της ισχύος των κρατών-μελών σε μια κεντρική αρχή αναδιάρθρωσης και εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών και τη δημιουργία «κοινού δικτύου χρηματοδότησης».
Επίσης, σημειώνεται ότι αποφασίστηκε η σύσταση ενός σώματος που θα ευθύνεται για τις προτάσεις ανακεφαλαιοποίησης ή κλεισίματος των ευρωπαϊκών τραπεζών, σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο και θα απαιτείται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή σε περίπτωση μη υιοθέτησης κάποιας πρότασης, η πλειοψηφία των ψήφων των κρατών-μελών της τραπεζικής ένωσης, ενώ το κράτος-μέλος στο οποίο βρίσκεται μια τράπεζα θα μπορεί να ασκεί βέτο, αν απαιτείται η χρήση δημοσίων εσόδων για τη διάσωση της τράπεζας.
Τέλος, όπως επισημαίνεται, τα κεφάλαια της αρχής θα προέρχονται από τα κεφάλια εθνικών αρχών για μια δεκαετία, ενώ στη συνέχεια θα αντλούνται από ειδικό φόρο που θα επιβάλλεται στις τράπεζες και στους βασικούς μετόχους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου