Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Τιερί Ρεπαντέν: Τα δύσκολα για την Ελλάδα είναι πίσω μας

repaden
Το 2014 πρέπει να είναι μία χρονιά ανάπτυξης και απασχόλησης, κυρίως των νέων. Η Ελλάδα, η οποία θα αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία, θα παίξει μεγάλο ρόλο στο «εργοτάξιο» της ΕΕ, καθώς οι διεργασίες προς την αναπτυξιακή κατεύθυνση είναι σε εξέλιξη και η Γαλλία θα είναι καθαρά στο πλευρό της για να επιτύχει η προεδρία, προς όφελος της Ελλάδας, της Ευρώπης, αλλά και για την περαιτέρω προσέγγιση των δύο χωρών μας, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Τιερί Ρεπαντέν, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ και η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα.

«Η παρουσία μου εδώ είναι ένα μήνυμα στήριξης προς την ελληνική προεδρία» είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης. Συμπλήρωσε, δε, πως «ήταν δύσκολο, αλλά η απάντηση δεν είναι ο λαϊκισμός και τα ακροδεξιά κόμματα που βλέπουμε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Αγγλία, το Ελσίνκι, τη Γερμανία, την Ιταλία και, δυστυχώς, δεν το απέφυγε και η Γαλλία, με το Εθνικό Μέτωπο. Τα δραματικά γεγονότα που είδαμε στην Ελλάδα με τη Χρυσή Αυγή και αλλού, δείχνουν την επικινδυνότητα που υπάρχει στη λογική αυτή».
«Η Ελλάδα διέρχεται την έκτη χρονιά ύφεσης, αλλά οι προοπτικές δείχνουν ότι θα είναι η τελευταία και αυτό δεν έγινε χωρίς θυσίες. Αλλά το να κάνουμε την ΕΕ αποδιοπομπαίο τράγο θα ήταν σοβαρό λάθος και πλήγμα στις προσπάθειές μας για ανάπτυξη και απασχόληση» πρόσθεσε ο κ. Ρεπαντέν.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η ελληνική προεδρία θα είναι πιο χρήσιμη από ποτέ και επισήμανε την ευαισθησία της Ελλάδας, ως μεσογειακή χώρα, για τη mare nostrum και τη Νότια Γειτονία. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την ιταλική προεδρία που ακολουθεί και συμμερίζεται τις ίδιες προτεραιότητες, το 2014 πρέπει να είναι μία χρονιά χρήσιμη για την Ευρώπη.
Ξεδιπλώνοντας τη γαλλική ευρωπαϊκή πολιτική, είπε ότι ο νέος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, είναι δεσμευμένος στον επαναπροσανατολισμό της Ευρώπης με προτεραιότητες την ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και την ενδυνάμωση της Ευρωζώνης, με συγκεκριμένα μέτρα τους επόμενους μήνες.
Ο Γάλλος υπουργός τόνισε ότι η τραπεζική ένωση βρίσκεται στο επίκεντρο της εμβάθυνσης της ΕΕ και ο εποπτικός μηχανισμός θα απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 19ης Δεκεμβρίου. «Υπάρχουν προσδοκίες σ’ αυτό το θέμα, το διαπίστωσα και στη συνάντηση με τους Γάλλους επιχειρηματίες στην Ελλάδα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι στην ατζέντα θα τεθεί και το θέμα της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, προκειμένου να προστατεύονται οι καταθέτες.
Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη για την κοινωνική διάσταση της ευρωπαϊκής πολιτικής, που έλειψε την τελευταία δεκαετία και η Γαλλία επιδιώκει να επιβάλει στην ατζέντα. «Σκοπεύουμε να προωθήσουμε την κοινωνική διάσταση και τις πολιτικές που λαμβάνουν υπόψιν κοινωνικούς δείκτες, όπως η ανεργία και “ποντάρουμε” στην Ελλάδα για τη στήριξή τους» είπε χαρακτηριστικά.
Ως παράμετρο της δημοσιονομικής πολιτικής, ο κ. Ρεπαντέν, ανέφερε τη φοροδιαφυγή, η οποία κοστίζει περίπου 1 τρισ. ευρώ στους «28» τη στιγμή που τα κράτη αναζητούν πόρους. «Είναι πιο σωστό να ψάξουμε αυτούς που διαφεύγουν, παρά να πληρώσουν περισσότερα αυτοί που πληρώνουν» τόνισε.
Περνώντας στο κεφάλαιο της ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, σημείωσε ότι οι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν συνεχώς θυσίες χωρίς να βλέπουν ελπίδα». Γι’ αυτό «ναι μεν συνεχίζουμε με δημοσιονομική σοβαρότητα, αλλά και με μία ισχυρή πτυχή σε επενδύσεις, με βασικό εργαλείο το πολυετές πλαίσιο 2014-20. Η Ευρώπη θα επενδύσει περισσότερα αυτήν την περίοδο από ότι το 2007-2013» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό «κλειδί είναι η απορρόφηση όλων των κονδυλίων και η αξιοποίηση της ΕΤΕπ, της οποίας αυξήσαμε το κεφάλαιο κατά 10 δισ. ευρώ, κάτι πρωτοφανές. Πρέπει να υπάρξει μία εξισορρόπηση υπέρ της ανάπτυξης των χωρών του Νότου και είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτό».
Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής ενέταξε την προώθηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής κοινότητας, καθώς και το πρόγραμμα Gallileo που θα δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
«Η Ευρώπη της νεότητας είναι η “νέα ματιά” της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα δώσει ανάπτυξη και ελπίδα» επισήμανε ο κ. Ρεπαντέν και αναφέρθηκε στο ταμείο των 6 δισ. ευρώ, από το οποίο θα ωφεληθούν όλες οι χώρες που έχουν πάνω από 25% ανεργία, και θα δοθούν από την 1η Ιανουαρίου, εφόσον οι κυβερνήσεις έχουν έτοιμα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Το πρόγραμμα “Εράσμους” διπλασιάστηκε από 8 δισ. σε 16 δισ. ευρώ και διεύρυνε τους δικαιούχους» πρόσθεσε.
«Δουλεύουμε, επίσης, στις Βρυξέλλες το θέμα της μετανάστευσης, γύρω από το τρίπτυχο πρόληψη- προστασία- αλληλεγγύη, το οποίο θα επεξεργαστεί η ελληνική προεδρία και θα συμπεριλάβει στα συμπεράσματα του Ιουνίου. Δυστυχώς, οι χώρες που βρίσκονται μακριά από το δράμα που ζούμε στη Μεσόγειο, με πιο πρόσφατο αυτό της Λαμπεντούζα, ευαισθητοποιούνται λιγότερο, αλλά το γεγονός ότι η Ιταλία ακολουθεί στην προεδρία, θα βοηθήσει για μία λύση στη Μεσόγειο» σημείωσε. «Εμείς αναρωτιόμαστε» συνέχισε «εάν η Ευρώπη προχωράει αρκετά, αλλά στο πρόσφατο ταξίδι μου στο Κίεβο είδα ενθουσιασμό για την Ευρώπη και αυτό μου δίνει “καύσιμα” να συνεχίσω. Η ΕΕ είναι μονόδρομος για την εξεύρεση λύσεων».
Ο Γάλλος υπουργός, όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκά Τσούκαλη, εάν «είμαστε πολιτικά έτοιμοι για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης» απάντησε: «Χρειάζεται πολιτική βούληση. Όπου υπάρχει βούληση υπάρχει και δρόμος».
Στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τι κάνει η γαλλική κυβέρνηση, προκειμένου να ανασχεθεί η άνοδος του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν» ο κ. Ρεπαντέν απάντησε ότι «δεν υπάρχουν απλές λύσεις, πρέπει να γίνουν γνωστά αυτά που μας προσφέρει η Ευρώπη, κόντρα στον λαϊκισμό και να προχωρήσουμε με λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις, όπως η ανεργία και η εκπαίδευση».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου