Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Κυβέρνηση και τρόικα σε “πόλεμο έξι ημερών”…

troika-Megaro-Maximou
Με  το ραντεβού του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας σήμερα στις 15:00 ξεκινά ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων, οι οποίες όμως δεν πρόκειται να καταλήξουν μέχρι το τέλος του έτους.

Οι “αρχηγοί” της αποστολής θα μείνουν μόνο για έξι ημέρες, ώστε να προωθήσουν τα εκκρεμή ζητήματα και στη συνέχεια θα επιστρέψουν το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου με την ελπίδα να κλείσει τότε οριστικά η αξιολόγηση.
Όμως όλα τα μεγάλα θέματα παραμένουν ανοιχτά και με αγεφύρωτες προς το παρόν τις θέσεις κυβέρνησης-Τρόικας.
Το μείζον ζήτημα εξακολουθεί να είναι εκείνο των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει ρύθμιση ακόμη και μονομερώς παρατείνοντας το καθεστώς προστασίας για τουλάχιστον ένα εξάμηνο, σε περίπτωση μη συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους. Το σχέδιο περιλαμβάνει, την προστασία μόνο της πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ και με εισοδηματικό κριτήριο έως 20.000 ευρώ, την ώρα που η τρόικα επιμένει στην πλήρη απελευθέρωση και ζητεί να δοθούν επιδόματα ενοικίου ή να χτιστούν καταλύματα για αστέγους.
Άλλη “καυτή πατάτα” αποτελεί το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2014, αλλά και του 2015, με την τρόικα να ζητεί από τώρα να προσδιοριστούν τα μέτρα, ενώ πρέπει να κλείσει και το μεσοπρόθεσμο 2014-2017, με το οποίο θα διορθωθούν τυχόν “αστοχίες” στον προϋπολογισμό του 2014.
Σκληρή στάση κρατά η τρόικα και για την επιστροφή του υψηλού συντελεστή (23%)  ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς βλέπει τρύπα 300 εκ. ευρώ στα έσοδα, ενώ και για το φόρο ακινήτων παραμένει στη θέση ότι με το νέο σχέδιο θα υπάρξει κενό τουλάχιστον 200 εκ. ευρώ, πέρα από τα 200 εκ. ευρώ που θα καλυφθούν με περικοπή του ΠΔΕ.
Άλλα δύο θέματα που προκαλούν εντονότατες αντιδράσεις είναι η απαίτηση για απελευθέρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, αλλά και το αίτημα για μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Μια τέτοια κίνηση θα άνοιγε νέα τρύπα 800 εκ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία για το 2014 και η κυβέρνηση ζητεί το μέτρο να εφαρμοστεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ η τρόικα υποχωρεί μόνο δεχόμενη εφαρμογή του μέτρου με ορίζοντα τριετίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου