Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Focus: Σε πλεονεκτική θέση έναντι της τρόικας η Ελλάδα

troika
Σε πλεονεκτική διαπραγματευτική θέση βρίσκεται αυτή τη φορά η Ελλάδα έναντι των δανειστών της, επισημαίνεται σε άρθρο του γερμανικού περιοδικού «Focus» στο οποίο περιλαμβάνεται η εκτίμηση του αναλυτή της Baader Bank, Ρόμπερτ Χάλβερ, σχετικά με τη δανειακή δόση, ότι «φυσικά οι Έλληνες θα πάρουν τα χρήματά τους».

Στο άρθρο, που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού υπό τον τίτλο «Καμία διάθεση πια για καβγάδες με την Ευρώπη γύρω από τις μεταρρυθμίσεις» γίνεται λόγος για μεγάλη αυτοπεποίθηση της Ελλάδας έναντι των δανειστών της. «Οι Έλληνες το γνωρίζουν: αυτήν τη φορά βρίσκονται σε θέση ισχύος» αναφέρεται και τονίζεται ότι από το Σαββατοκύριακο υπάρχει ένταση μεταξύ Αθήνας και τρόικας.
«Οι ειδικοί της τρόικας, οι οποίοι εξετάζουν την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης, αποχώρησαν απογοητευμένοι. Σημείο διαφωνίας: ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αρνείται να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» συνεχίζει το δημοσίευμα και υπογραμμίζει ότι πολλές φορές στο παρελθόν αποχώρησε η τρόικα, αλλά η Αθήνα σε όλες τις περιπτώσεις υποχώρησε, καθώς ο φόβος ήταν πολύ μεγάλος. Αυτή τη φορά η κατάσταση είναι διαφορετική. Δεν είναι, πλέον, η τρόικα αλλά η Ελλάδα σε ισχυρότερη θέση. «Η απειλή της χρεοκοπίας έχει πάψει πια να τρομάζει» σημειώνει ο κ. Χάλβερ και επισημαίνει ότι οι Έλληνες «βρίσκονται σε καλή διαπραγματευτική θέση».
Η θέση της Ελλάδας, σύμφωνα με το Focus, έχει ενισχυθεί χάρη στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, παρά την κριτική της τρόικας, προχωρούν (αναφέρεται, μάλιστα, στους επαίνους του ΟΟΣΑ, που έκανε λόγο για «θεαματική» πρόοδο) στην αναβάθμιση από τον Οίκο Αξιολόγησης Moody’s, στα 17 εκατομμύρια τουριστών που επισκέφθηκαν φέτος τη χώρα και στην προοπτική τέλους της ύφεσης το επόμενο έτος. Ωστόσο, ως «η σημαντικότερη είδηση» χαρακτηρίζεται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ.
«Η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη διαπραγματευτική θέση από ό,τι στο παρελθόν» δηλώνει στο περιοδικό και ο αναλυτής της UBS, Γκιγκόρι Κόβατς, ενώ ο συντάκτης αναφέρει ότι προς το παρόν η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται τα χρήματα, αφού το πρωτογενές πλεόνασμα δεν σημαίνει κάτι άλλο από το ότι η χώρα μπορεί να επιβιώσει και χωρίς τα επιπλέον δισεκατομμύρια των εταίρων της. Μάλιστα, αναφέρεται στο παρελθόν, όταν η χώρα δεν μπορούσε να πληρώσει συντάξεις εάν δεν λάμβανε τη δανειακή βοήθεια. «Τώρα οι πιστωτές θα έχουν ένα μειονέκτημα, εάν η δόση δεν έρθει. Οι βοήθειες, στο μεταξύ, χρησιμεύουν σχεδόν αποκλειστικά για την πληρωμή των τόκων στους πιστωτές. Γι αυτό λείπουν τα λεφτά από την κυβέρνηση. Λαμβάνοντας υπόψη τις πληρωμές τόκων, το ωραίο πλεόνασμα του προϋπολογισμού μετατρέπεται σε ένα “χοντρό” έλλειμμα. Αυτό κυμαίνεται για αυτό το έτος γύρω στο 4%» τονίζεται από το περιοδικό, που συνεχίζει αναφέροντας ότι το 80% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια δημόσιων πιστωτών, όπως οι χώρες της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ και ο ΕΜΣ. «Η διεθνής κοινότητα θα είναι λοιπόν η ίδια το θύμα, εάν δεν δώσει στους Έλληνες την επόμενη δόση» τονίζεται, ενώ μεταφέρεται εκτίμηση της Citigroup, σύμφωνα με την οποία «η κατάσταση ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματεύεται με τόλμη».
Το άρθρο καταλήγει υπογραμμίζοντας την παράμετρο των ευρωεκλογών, ενόψει των οποίων οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να εκτονώσουν τη διαφωνία με την Ελλάδα, προκειμένου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «να μην δοθεί πάσα» στα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. «Οι Έλληνες φυσικά θα πάρουν τα λεφτά τους. Αυτό το τρένο έχει αναχωρήσει» σχολιάζει ο κ. Χάλβερ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου