Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Χαν: Οι περιφέρειες αποτελούν κλειδί για την ανάπτυξη

han
Εικόνα από πρώτο χέρι, για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, σχηματίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος έχει ήδη περιοδεύσει στις 7 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, και σήμερα βρέθηκε στο Ηράκλειο.

Όπως τόνισε ο κ. Χαν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι περιφέρειες -με τη σωστή διαχείριση των πόρων μέσα από τα διαρθρωτικά ταμεία- είναι το κλειδί της ανάπτυξης για την Ελλάδα και κατ’ επέκταση για την Ευρώπη.
Δήλωσε δε ικανοποιημένος από την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη, σύμφωνα με τον οποίο στο έξης οι περιφέρειες θα διαχειρίζονται το 35% των κοινοτικών κονδυλίων, έναντι του 22% που είναι σήμερα. Μια εξέλιξη -είπε- ιδιαίτερα θετική, αν συνυπολογίσουμε ότι στη νέα προγραμματική περίοδο τα επιχειρησιακά προγράμματα της Ελλάδας θα είναι 13, ένα για κάθε περιφέρεια, έναντι πέντε που υπάρχουν σήμερα.
Ερωτηθείς αν αυτό το 35% είναι αρκετό για την ανάπτυξη των περιφερειών, ανέφερε: «Η κατάσταση των κατανομών απορρέει από το συνταγματικό πλαίσιο της χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι συγκεντρωτική, αλλά όχι η πιο συγκεντρωτική, υπάρχουν φυσικά και πιο αποκεντρωμένες κυβερνήσεις. Το 35% προκύπτει και από το σχέδιο “Καλλικράτης”».
Εξάλλου, ο Ευρωπαίος επίτροπος απένειμε τα εύσημα στην Περιφέρεια Κρήτης για την πρόοδο στην προετοιμασία της ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το νησί θα βρει την ισορροπία του ανάμεσα στην ενίσχυση των υποδομών και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο κ. Χαν επισκέφτηκε τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης και στη συνέχεια μίλησε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης στους φορείς του νησιού με θέμα «Οι προκλήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020».
Μετά την εκδήλωση επισκέφθηκε το Εργαστήριο Διάχυτης Νοημοσύνης, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και την καινοτόμο εταιρεία Κουβίδης ΑΕ στη Τύλισσο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου