Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Στροφή στην ανάπτυξη, περιορισμός της λιτότητας το νέο δόγμα του ΔΝΤ


Η τραπεζική ενοποίηση, η προσπάθεια να μπει φρένο στις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων και, φυσικά, η αντιμετώπιση της κρίσης, θα βρεθούν στο επίκεντρο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ξεκινά σήμερα στην Ουάσινγκτον.

Η Σύνοδος πραγματοποιείται στη σκιά των δυσμενών προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, καθώς εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα είναι ασθενέστερη. Με το νέο World Economic Outlook, το ΔΝΤ κάνει λόγο για παγκόσμια ανάπτυξη 3,3% φέτος, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 3,5%.
Στην εναρκτήρια ομιλία της η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, επισήμανε ότι το “κλειδί” για να αντιμετωπιστεί η κρίση είναι “περισσότερη ανάπτυξη και λιγότερη λιτότητα” για κάποιες χώρες, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά σε αυτή την προσπάθεια, με την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Στόχος του ΔΝΤ, όπως είπε, είναι να δοθεί περισσότερη ρευστότητα στις τράπεζες, ώστε να στηριχθούν οι καταναλωτές και η ευρωπαϊκή οικονομία.
“Χρειαζόμαστε παγκόσμια ανάκαμψη πλήρους ταχύτητας” και λιγότερη λιτότητα επισήμανε η Λαγκάρντ, κρούοντας, παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, αλλά και τις χώρες που ακολουθούν χαλαρή νομισματική πολιτική.  
“Ο κόσμος της οικονομίας δεν μοιάζει πλέον τόσο επικίνδυνος. Την ίδια στιγμή, η βελτίωση στις οικονομικές συνθήκες, στις αγορές, δεν μεταφράζεται ξεκάθαρα σε ανάπτυξη και δουλειές”, είπε.
“Η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο των κυβερνήσεων και του ΔΝΤ. Η λιτότητα πρέπει να σταματήσει γιατί απλά δεν λειτουργεί”.
Το ΔΝΤ χωρίζει τις οικονομίες σε τρεις κατηγορίες: στην πρώτη βρίσκονται οι αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα, που παρουσιάζουν γρήγορη ανάπτυξη, στη δεύτερη χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Σουηδία και η Ελβετία που αντιμετωπίζουν προκλήσεις και στην τρίτη εντάσσονται η Ευρωζώνη και η Ιαπωνία που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Όπως σημείωσε η Λαγκάρντ, στις χώρες που προσπαθούν να πετύχουν δημοσιονομική προσαρμογή με την ανεργία τους στα ύψη (πχ. Ελλάδα ή Ισπανία), πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία ή αλλιώς χαλάρωση της λιτότητας.
Παράλληλα, η Λαγκάρντ ζήτησε την ισχυροποίηση και, αν χρειαστεί, την αναδιάρθρωση ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο ήταν μοναδική περίπτωση και δεν θα αποτελέσει “μοντέλο” για άλλες χώρες.
“Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας, ώστε καμία μεταφορά κεφαλαίων και κανένας ‘παίκτης’ της χρηματοοικονομικής αγοράς να μην βρίσκεται υπό εποπτεία”, δήλωσε, από την πλευρά του, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη Σύνοδο.
“Η συνάντηση στην Ουάσινγκτον είναι μια καλή ευκαιρία να βρούμε νέους συμμάχους που θα βοηθήσουν την πρωτοβουλία μας να πολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή”, σημείωσε, ενώ ειδικά για την Ευρώπη ανέφερε “με τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που ‘τρέχουν’ αυτή τη στιγμή παντού στην Ευρώπη, δημιουργήσαμε τη βάση για βιώσιμη ανάπτυξη”.
Έκκληση στις ανεπτυγμένες οικονομίες να λάβουν υπόψη τους τις αρνητικές συνέπειες της παρατεταμένης αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής, του πληθωρισμού, της μεταβλητότητας των ροών κεφαλαίου και των τιμών των εμπορευμάτων στις αναδυόμενες οικονομίες, απηύθυνε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Μεξικού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου