Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Πώς συμφώνησαν οι τρεις αρχηγοί σε απολύσεις

Ως διαβατήριο για έξοδο από την ατέρμονη μετρολογία βλέπουν στην κυβέρνηση τη συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών για απολύσεις στο Δημόσιο.


Πρόκειται για μια συμφωνία με ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς δίνει πολλαπλά μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν από εδώ και πέρα.

Στο εξωτερικό «αποδεικνύεται» η έμπρακτη διάθεση της ελληνικής πλευράς για εξορθολογισμό του Δημοσίου τομέα και περιορισμό του κράτους, ενώ στο εσωτερικό «σπάει» ύστερα από σχεδόν έναν αιώνα το συνταγματικά κατοχυρωμένο καθεστώς της μονιμότητας, αλλάζοντας ουσιαστικά τα δεδομένα στην αγορά εργασίας, για το σύνολο των εργαζομένων όχι μόνο για το Δημόσιο αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι στη «Ναυτεμπορική», «μπαίνουμε σε μια νέα εποχή».

Είναι σαφές ότι «αυτή είναι μια πρώτη κίνηση όσον αφορά στις απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς είναι ανοικτό το ενδεχόμενο και στην όποια επόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα να τεθεί εκ νέου το θέμα για περαιτέρω μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, όπως μέχρι χθες τουλάχιστον αναφέρονταν οι απολύσεις από την ελληνική πλευρά.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις έντονες πιέσεις από την πλευρά της τρόικας και με αντικρουόμενες απόψεις των πολιτικών και των τριών κομμάτων που συγκροτούν τον κυβερνητικό σχηματισμό. 

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, στο θέμα των απολύσεων, ωστόσο η «αντίσταση» κάμφθηκε σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων -η δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά το Σάββατο περί απολύσεων έδωσε το στίγμα για το τι θα ακολουθούσε, καθώς και ότι υπήρχε πλέον συμφωνία με τον Φώτη Κουβέλη- αφού το θέμα των απολύσεων ετέθη τελικά ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με το «Έθνος», ο κ. Σαμαράς μιλώντας με τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει σημαντικά στην αναδιοργάνωση του Δημοσίου και τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας, ενώ ο Φ. Κουβέλης είπε ότι δεν έχει πρόβλημα να φύγουν οι επίορκοι όμως δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να φτάσει στο άλλο άκρο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου