Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Γιατί ο χρυσός μετατράπηκε σε "αποδιοπομπαίος τράγος";


Tης Αμαλίας Κάτζου

Από ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο έχει μετατραπεί σε αποδιοπομπαίος τράγος. Ο λόγος για το χρυσό, ο οποίος στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις έχει καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων τριάντα ετών. Χθες το πολύτιμο μέταλλο, υποχώρησε κατά 8% στα 1.360 δολ. ανά ουγκιά.


Η «βουτιά» του χρυσού οφείλεται, σύμφωνα με τους αναλυτές στην έξοδο των αντισταθμιστικών ταμείων από την αγορά και στη μείωση της έκθεσης των επενδυτών, λόγω του ανοδικού momentum που επικράτησε κατά το πρώτο τρίμηνο στις αγορές. Όμως εκτός από το χρυσό έντονα πτωτικά κινούνται και τα υπόλοιπα εμπορεύματα (πετρέλαιο, σιτηρά, χαλκός, κ.λπ.). Όμως υπάρχουν κάποιοι που αρέσκονται σε θεωρίας συνωμοσίας, θεωρούν πως πίσω από τηn κατρακύλα του πολύτιμου μετάλλου βρίσκεται ο διοικητής της Fed, Ben Bernanke. “Η κίνηση του χρυσού και του ασημιού είναι ένα ακόμα παράδειγμα κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων από τις κυβερνήσεις. Πρώτα η MF Global, μετά η Κύπρος, τώρα ο χρυσός και το ασήμι. Έτσι είναι ο νομισματικός πόλεμος”, γράφει στο λογαριασμό του στο Twitter ο Max Keiser, παρουσιαστής δημοφιλούς τηλεοπτικής εκπομπής, που έχει και το δικό του site.

Η ελεύθερη πτώση του χρυσού δικαιώνει όσους αναλυτές υποστηρίζουν ότι το 12ετές «ράλι» του χρυσού έχει φθάσει στο τέλος του, με τους επενδυτές να μην αναζητούν πλέον το «καταφύγιο» στο χρυσό. Από τις αρχές του έτους, ο χρυσός έχει υποχωρήσει περίπου 15%.

Υπό αυτές τις συνθήκες ολοένα και περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι, προειδοποιούν ότι η «κατρακύλα» του πολύτιμου μετάλλου θα συνεχιστεί, ενώ συστήνουν στους επενδυτές να πωλήσουν. Η πρόθεση της Κύπρου να διαθέσει προς πώληση μέρος των αποθεμάτων της σε χρυσό αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα άσκησης πιέσεων στο πολύτιμο μέταλλο.

Ο μεγαλοεπενδυτής Τζιμ Ρότζερς, που είχε προβλέψει το 1999 την έναρξη του ράλι στις αγορές εμπορευμάτων, υποστηρίζει ότι η τιμή του χρυσού χρειάζεται διόρθωση και ότι θα αρχίσει και πάλι να αγοράζει, εάν υποχωρήσει αρκετά. Η Goldman αναθεώρησε τον τρίμηνο στόχο της για την τιμή του χρυσού στα 1.530 δολάρια ανά ουγκιά (από 1.615 δολάρια ανά ουγκιά), ενώ υποβάθμισε και την πρόβλεψη 12μήνου, στα 1.390 δολάρια από 1.550 δολάρια ανά ουγκιά.

Ο χρυσός είναι «φούσκα», είχε αναφέρει σε έκθεσή της η Societe Generale στις αρχές Απριλίου. Σε περίπτωση που η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχωρήσει κάτω από τα 1.200 δολάρια ανά ουγκιά, τότε εγείρονται σοβαροί κίνδυνοι για τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού, αλλά και για τους επενδυτές, προειδοποιούν αναλυτές σε ρεπορτάζ του CNBC, επικαλούμενοι το υψηλό ποσοστό του χρυσού στο σύνολο των χαρτοφυλακίων σε Ευρώπη και Βρετανία.

Την ίδια στιγμή ο δείκτης S&P GSCI που αποτελείται από 24 πρώτες ύλες υποχώρησε σε χαμηλά εννέα μηνών. Το ασήμι έφτασε να χάνει έως και 10%, ενώ η τιμή του πετρελαίου μπρεντ υποχώρησε κοντά σε χαμηλό εννεαμήνου, κάτω από τα 101 δολάρια το βαρέλι. Αρνητική ήταν και η εικόνα στην αγορά βασικών μετάλλων, με την τιμή του χαλκού να αγγίζει ενδοσυνεδριακά τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2011. Σύμφωνα με τη Citigroup, η σημαντική διόρθωση που καταγράφεται στις τιμές των εμπορευμάτων αντικατοπτρίζει το τέλος του «σούπερ κύκλου» της εν λόγω αγοαράς,, δηλαδή την παρατεταμένη περίοδο ανοδικής πορείας των τιμών σε πάνω από το μέσο όρο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου