Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Οι 'Έλληνες έτρωγαν κάθε μέρα 150 κιλά αλογίσιο κρέας

Στους 111 τόνους, ανήλθαν οι ποσότητες κρέατος αλόγου που έφθασαν στην Ελλάδα, κατά τα έτη 2011 και 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για τα οποία ενημερώνεται η Βουλή με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμου Χαρακόπουλου. Δηλαδή κάθε μέρα αναλογούσαν περίπου 150 κιλά!...


Όπως ειδικότερα αναφέρεται στο έγγραφο, κατά το 2011 έφτασαν στην Ελλάδα 37 τόνοι κρέατος αλόγου, εκ των οποίων οι 35 τόνοι από τη Ρουμανία και 2 τόνοι από την Ισπανία. 

Κατά το 2012, έφτασαν στη χώρα 74,2 τόνοι κρέατος αλόγου, εκ των οποίων οι 24 τόνοι από την Ισπανία, 15,9 τόνοι από τη Ρουμανία και 34,3 τόνοι από τη Βουλγαρία.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στα μέσα Μαρτίου μετά από ερωτήσεις βουλευτών για τους ελέγχους στα τρόφιμα και, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός, από τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων για παρουσία DNA αλόγου σε δείγματα τροφίμων που διενεργήθηκαν με τη μέθοδο Real Time- PCR (Real- Time Polymerase Chain Reaction) απεστάλησαν στα εργαστήρια περίπου 200 δείγματα, εκ των οποίων τα 12 βρέθηκαν θετικά.

Για τις συγκεκριμένες παρτίδες ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ, λόγω του εύρους του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και των πλαστών διευθύνσεων που είχαν δηλώσει οι επιχειρήσεις αυτές, έχει ζητηθεί η εισαγγελική και αστυνομική συνδρομή για την προσαγωγή των υπευθύνων των επιχειρήσεων αυτών, καθώς επίσης και η διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων στις επιχειρήσεις τους.

Ο κ. Χαρακόπουλος ενημερώνει επίσης ότι ζητήθηκε από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες η άμεση εφαρμογή ελέγχων όχι μόνο στο βόειο κρέας, αλλά και σε τρόφιμα που έχουν σημανθεί ως περιέχοντα βόειο κρέας (κιμάς, προϊόντα κρέατος, παρασκευάσματα κρέατος).

Επίσης, διαμορφώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα εργαστηριακών ελέγχων σχετικά με τη γνησιότητα/αυθεντικότητα προϊόντων που περιέχουν βόειο κρέας σε όλο το μήκος της διατροφικής αλυσίδας, σε συνέχεια και σχετικής σύστασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου