Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Le Monde: Η λιτότητα στην Ελλάδα θα τελειώσει τον Οκτώβριο


Με τίτλο: «Η Ευρώπη σκέφτεται να βάλει τέλος στη λιτότητα», η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» αναφέρεται στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας πως τον Οκτώβριο -πιθανόν- τελειώνει η λιτότητα στη χώρα.

«Τελειώνουμε με τη λιτότητα στην Ευρώπη; Μετά την Ισπανία, την Πορτογαλία και πιθανόν την Ελλάδα τον Οκτώβριο, η μια μετά την άλλη, οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση καλούνται από την Ευρωζώνη να ελαφρύνουν τα μέτρα λιτότητας» αναφέρει το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας και συνεχίζει κάνοντας λόγο στο άτυπο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο και κατά το οποίο οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να δώσουν ένα χρόνο παράταση στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας για να επαναφέρει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2014 και όχι το 2013.


«Η Πορτογαλία σεβάστηκε στο απόλυτο το πρόγραμμα λιτότητας που της επέβαλαν οι δανειστές της» γράφει η «Le Monde».

Μάλιστα, όπως αναφέρει το protothema.gr, η ελάφρυνση των μέτρων λιτότητας στην Ε.Ε. είναι πραγματική ρήξη με τις απόψεις της Ανγκελα Μέρκελ που πάντα πίστευε ότι μόνο με την πολιτική των περικοπών μπορούν να μειωθούν τα υπερβολικά δημόσια χρέη χωρών της Ευρώπης.

«Και η Μέρκελ, όμως, από τότε που ανέβηκαν στην εξουσία ο Μάριο Μόντι και ο Φρανσουά Ολάντ, έδωσε κι αυτή μια ευκαιρία στην ανάπτυξη!»

Αλλά και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πρότεινε στο Eurogroup «να δοθεί χρόνος» στην Ελλάδα, δήλωση η οποία βρίσκεται πολύ κοντά… στην πολυπόθητη λιτότητα!

Το Ινστιτούτο οικονομικών αναλύσεων «Bruegel» θα παρουσιάσει αύριο, 18 Σεπτεμβρίου, στη Γαλλία μια μελέτη στην οποία προτείνεται να αναβληθεί για ένα χρόνο η μείωση των ελλειμμάτων στο 3% του ΑΕΠ για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με οικονομολόγους του Ινστιτούτου το να εφαρμοστεί η επιμήκυνση για μία χώρα μόνο, είναι κάτι πολύ δύσκολο, αφού αθα προκαλούσε την αντίδραση των αγορών.

«Θεωρείται προτιμότερο να ελαφρυνθεί η πίεση για όλους», δηλώνει ο οικονομολόγος Ζαν Πιζανί-Φερί στη «Le Monde».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου