Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΣΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ

Ρεπορτάζ : Λάμπρος Σταυρόπουλος
(από το Βήμα της Κυριακής)


Στη δίνη της κρίσης έχει περιέλθει το ΚΚΕ, με τα «σύννεφα» των οικονομικών αδιεξόδων να πληθαίνουν πάνω από τον Περισσό. Η πτώχευση προ μηνών της ναυαρχίδας των κομματικών επιχειρήσεων, της Τυποεκδοτικής...


ΑΕ, και τώρα το κλείσιμο του τηλεοπτικού «902» προδιαγράφουν ένα ζοφερό τοπίο και προβληματίζουν έντονα την ηγεσία του κόμματος, η οποία προσπαθεί να αναχαιτίσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκαλούν οι εξελίξεις αυτές τόσο στο κομματικό ακροατήριο όσο και ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία. Οι δυσκολίες είναι τέτοιες που έχουν εξαναγκάσει τον Περισσό να λάβει δραστικά μέτρα, συρρικνώνοντας ακόμη και τον κομματικό επαγγελματικό μηχανισμό. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση που ελήφθη είναι να μειωθούν τα επαγγελματικά στελέχη που διαθέτει το κόμμα, σε μια προσπάθεια να «συμμαζευτούν» τα οικονομικά του.

Ο επαγγελματικός κομματικός «στρατός» που διαθέτει το ΚΚΕ κρίνεται από ορισμένους ως υπεράριθμος, καθώς φέρεται να άγγιξε υψηλά νούμερα για τα κομματικά δεδομένα επί των ημερών της κυρίας Παπαρήγα. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, τα επαγγελματικά κομματικά στελέχη που διαθέτει το ΚΚΕ είναι αρκετές εκατοντάδες (κάποιοι πιστεύουν ότι ο αριθμός τους μπορεί να κινείται μεταξύ 1.800 και 2.000). Η ερμηνεία που δίδεται για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός τόσο πολυάριθμου κομματικού «στρατού» από επαγγελματικά στελέχη είναι ότι με τον τρόπο αυτόν κατέστη δυνατή η απόλυτη «στεγανοποίηση» των κομματικών δομών και μέσω αυτού διευκολύνθηκε ο πλήρης «έλεγχος» του κόμματος. Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι ανέκαθεν το ΚΚΕ κατά τη φάση της νόμιμης δράσης του διέθετε επαγγελματικά στελέχη, όπως όλα τα κόμματα, αναγκαία για τη δραστηριότητά του, την οργανωτική του συγκρότηση και λειτουργία, την επεξεργασία της πολιτικής και της ιδεολογίας του, την προπαγάνδα, τις επιχειρήσεις του κτλ. Ωστόσο θεωρείται ότι η ραγδαία επαγγελματοποίηση που έγινε επί των ημερών της σημερινής ηγετικής ομάδας ξεπέρασε κάθε κομματικό προηγούμενο. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για μείωση των επαγγελματικών στελεχών κρίθηκε απολύτως αναγκαία ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση χρημάτων για το κόμμα.
Η είδηση του κλεισίματος της τηλεόρασης του «902» με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ ήταν για πολλούς αναμενόμενη. Αλλωστε η ηγεσία του κόμματος είχε προετοιμάσει το έδαφος ενημερώνοντας σχετικώς εδώ και μήνες τις οργανώσεις του κόμματος για το ενδεχόμενο αυτό. «Παρά τις προσπάθειες που έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα ώστε να μπορεί να λειτουργεί ο τηλεοπτικός σταθμός, αυτό σήμερα είναι αδύνατο για οικονομικούς λόγους» έλεγε η σχετική ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα του Περισσού εδώ και καιρό, ωθώντας την ηγεσία του να λάβει σκληρές αποφάσεις για σειρά εργαζομένων στα κομματικά ΜΜΕ με απολύσεις και περικοπές μισθών και εξαναγκάζοντάς τη να ζητήσει την υπαγωγή της επιχειρηματικής «ναυαρχίδας» του ΚΚΕ, της Τυποεκδοτικής ΑΕ, στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, όπου και εκκρεμεί η υπόθεση. Προς το παρόν οι διαβεβαιώσεις των αρμοδίων είναι ότι δεν θα θιγεί το ραδιόφωνο του «902», ενώ οι δημοσιογράφοι του «Ριζοσπάστη» παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής για τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στον Περισσό, όπου θα μεταφερθούν από τις εγκαταστάσεις στο Κρυονέρι, οι οποίες ανήκουν στην υπό πτώχευση εταιρεία και στην οποία θα έπρεπε πλέον να καταβάλλουν ενοίκιο.
Οπως παραδέχεται άλλωστε και το Πολιτικό Γραφείο στην ανακοίνωσή του, «η οικονομική κρίση έχει επιδράσει και στη λειτουργία όλων των ΜΜΕ», καθώς το μοναδικό έσοδό τους είναι η διαφήμιση. «Τα έσοδα του "902" από αυτή την πηγή είναι πενιχρά, επειδή είναι σταθμός του ΚΚΕ. Οι καπιταλιστές που διαθέτουν μεγάλο πακέτο για διαφήμιση δεν ενισχύουν ένα μέσο προπαγάνδας που στηρίζει το λαϊκό κίνημα και το δίκιο των εργαζομένων», επισημαινόταν στη σχετική ανακοίνωση, στην οποία εκφραζόταν η κατανόηση του κόμματος για τη «δραματική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι που μένουν χωρίς δουλειά». Μάλιστα οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν ήταν ότι «θα τους στηρίξουμε όσο μπορούμε περισσότερο».
Οσον αφορά το κενό που προκύπτει για το ΚΚΕ στο πεδίο της προπαγάνδας, αυτό προγραμματίζεται να καλυφθεί με τη δημιουργία μιας διαδικτυακής ειδησεογραφικής πύλης (portal) με την εθελοντική δουλειά μελών του κόμματος. Με τον τρόπο αυτόν ο Περισσός θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει, μεταξύ των άλλων, και τα διαδικτυακά πυρά που δέχεται από διάφορες ιστοσελίδες, τις οποίες εμφανίζονται να διαχειρίζονται πρώην μέλη ή στελέχη του που διαφωνούν με την ακολουθούμενη «γραμμή».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου