Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Έρχονται χιλιάδες μετατάξεις στο Δημόσιο – Καταργούνται ως και 40% οι οργανικές θέσεις

- Ως και στην αστυνομία θα πάρουν μετάταξη οι υπάλληλοι
- Ποιοι είναι οι πρώτοι... υποψήφιοι να αλλάξουν θέση
- Άρνηση μετάταξης σημαίνει απόλυση
- Σε τρεις μήνες έρχονται σαρωτικές αλλαγές...

Το μήνυμα είναι σαφές και έρχεται από κομβικό υπουργείο. Με βάση το σχεδιασμό στο υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως τα τέλη του έτους θα υπάρξει νέο οργανόγραμμα με το οποίο θα καταργηθεί το 40% των οργανικών θέσεων.

“Όχι”, λένε οι υπεύθυνοι αυτό δεν θα σημάνει (βάσει και του Συντάγματος) απολύσεις, αλλά σωρεία μετατάξεων.

Με βάση το ήδη υπάρχον νομικό καθεστώς κάθε υπάλληλος που αρνείται μετάταξη ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο της απόλυσής του και έτσι δεν μιλάμε για επιλογή αλλά για μονόδρομο για τους υπαλλήλους.

Το εν λόγω υπουργείο αναμένεται να αποτελέσει τον προάγγελο των συνολικών αλλαγών που έρχονται στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

Σύμφωνα με το “΄Έθνος” το σχέδιο προβλέπει υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων κυρίως αυτών που θεωρούνται χαμηλών προσόντων, δηλαδή υπαλλήλους υποχρεωτικής και μέσης εκπαίδευσης.

Έτσι το πλεονάζον προσωπικό θα ενημερωθεί κάποια στιγμή ότι αλλάζει θέση. Ως παραδείγματα αναφέρονται μετακινήσεις σε νοσοκομεία ή ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και σε διοικητικές θέσεις της αστυνομίας για την πλήρωση θέσεων γραφέων κλπ ώστε να εξοικονομηθεί μάχιμο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

Ωστόσο δεν διευκρινίζεται (ακόμη τουλάχιστον) υπό πιο καθεστώς θα υπηρετούν οι υπάλληλοι στις νέες τους θέσεις.

Η παλιά τους θέση θα έχει καταργηθεί και η νέα εάν είναι μόνιμη θα πρέπει να εκληφθεί ως νέα πρόσληψη, πράγμα που απαγορεύεται δια ροπάλου από την τρόικα.

Για παράδειγμα στην περίπτωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης από το σύνολο των 5.256 υπαλλήλων των 21 φορέων που καταργούνται μόλις 45 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου θα μετακινηθούν σε φορείς του στενού δημόσιου τομέα και οι μετατάξεις τους θα εκληφθούν ως προσλήψεις.

Όταν το μέτρο γενικευθεί σε όλο το Δημόσιο τι θα γίνει με τους υπαλλήλους που βρίσκονται στο ίδιο καθεστώς;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου