Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Εισαγγελική παρέμβαση για 33 βουλευτές


Ο αρμόδιος για το οικονομικό έγκλημα, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νικ. Παντελής, παρενέβη σήμερα στο θέμα της λίστας με τα ονόματα των 33 νυν και πρώην βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι εμφανίζουν περίεργο πλουτισμό, όπως προέκυψε ύστερα από πολύμηνη έρευνα, που διενήργησε το ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των βουλευτών που έχει μπει στο «μικροσκόπιο» του ΣΔΟΕ έχει περιοριστεί στους 5. Ο κ. Παντελής έδωσε εντολή στους συνάδέλφους του, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, να ερευνηθεί εάν όντως υπάρχει αυτή η λίστα με τα ονόματα των 33 βουλευτών, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου. Σε περίπτωση που έτσι είναι, επισημαίνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί και από ποιους τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δράση (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) ή οποιοδήποτε άλλο έγκλημα το οποίο σχετίζεται με παράνομο πλουτισμό.
Ο κ. Παντελής στην παραγγελία προς τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς υπενθυμίζει ότι εάν διαπιστώσουν ποινικά κολάσιμες πράξεις, οι οποίες έχουν τελεστεί από υπουργούς, τότε θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Αντίθετα, για τους εν ενεργεία βουλευτές επιτρέπεται η διενέργεια όλων εκείνων των ανακριτικών πράξεων που είναι απαραίτητες για τη βεβαίωση του εγκλήματος «όχι όμως και εκείνων που θίγουν το πρόσωπο των βουλευτών», καθώς προηγουμένως θα πρέπει να ζητηθεί η άρση της ασυλίας τους από τη Βουλή.
Τα στελέχη του ΣΔΟΕ ερεύνησαν περίπου 500 νυν και πρώην βουλευτές. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένοι έλεγχοι από τους οποίους προέκυψαν διαφοροποιήσεις μεταξύ των ποσών που δηλώθηκαν και των εισοδημάτων τους σε 33 βουλευτές εν ενεργεία και πρώην. Έτσι, τα όργανα του ΣΔΟΕ προχώρησαν στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών από όπου προέκυψε η λίστα των 33 υπόπτων βουλευτών. Τελικά, έχουν προκύψει ερωτηματικά για πέντε εν ενεργεία βουλευτές, οι οποίοι λέγεται ότι είναι παράλληλα και υπουργοί.
Πηγή: ΑΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου