Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Aρχίζουν οι διασταυρώσεις για 54.000 καταθέτες που έβγαλαν 22. δισ. ευρώ στο εξωτερικό


Σχεδόν 7,5 δισ. ευρώ έβγαλαν συνολικά από τη χώρα οι 3.000 Ελληνες που έστειλαν τα υψηλότερα εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού κατά την τριετία 2009 - 2011.
Τα ονόματα των συγκεκριμένων ατόμων, στα οποία θα εστιάσουν τις έρευνές τους οι υπάλληλοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, περιλαμβάνονται στον ψηφιακό δίσκο με τις 54.000 εγγραφές φυσικών προσώπων που έδωσαν εντολές για εμβάσματα ύψους άνω των 100.000 ευρώ το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Πηγές από το ΣΔΟΕ αναφέρουν, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» ότι ο μέσος όρος των ποσών των 3.000 υψηλότερων εμβασμάτων από το 2009 έως και το 2011 ανέρχεται σε 2,5 εκατ. ευρώ. 

Δεδομένου ότι για να ερευνηθεί «ο πληθυσμός μιας μικρής πόλης» που έχει στείλει στο εξωτερικό πάνω από 100.000 ευρώ ο καθένας, χρειάζεται πολύς χρόνος, αποφασίστηκε οι ελεγκτές να δώσουν προτεραιότητα στα 3.000 «ρετιρέ» που έστειλαν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ. 

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό των εμβασμάτων των 54.000 Ελλήνων την τελευταία τριετία υπολογίστηκε σε 22 δισ. ευρώ. Από αυτά, το ένα τρίτο ανήκει στο 6% των φυ- σικών προσώπων που περιλαμβά- νονται στο CD. Τα συγκεκριμένα στοιχεία διαβιβάστηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων στο ΣΔΟΕ πριν από περίπου δύο εβδομάδες. 

Σε πρώτη φάση αναμένεται να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος στις φορολογικές δηλώσεις των αποστολέων των εμβασμάτων έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν τα ποσά που εστάλησαν στο εξωτερικό αφορούν αδήλωτα έσοδα ή ακόμα και χρήμα από παράνομες δραστηριότητες. 

Σύμφωνα με πρώην στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μέσω ειδικών φίλτρων θα μπορούσε να ελεγχθεί με αυτοματοποιημένες διαδικασίες ο λόγος του εισοδήματος προς τα εμβάσματα από το ίδιο φυσικό πρόσωπο. Οταν τα εμβάσματα υπερβαίνουν τα εισοδήματα θα μπορούσε το πρόγραμμα να προειδοποιεί τον χειριστή για να προχωρήσει σε περαιτέρω ελέγχους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου