Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Ρύθμιση-βόμβα για να αδειάσει το Δημόσιο

Tην εφαρμογή των νέων αυξημένων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που θα προκύψουν από την αύξηση του γενικού ορίου από τα 65 στα 67 χρόνια ακόμη και σε όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, έπειτα από μεταβατική περίοδο ενός έτους, εξετάζει η κυβέρνηση.


Πρόκειται για ένα μέτρο-βόμβα, το οποίο αναμένεται να ωθήσει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους να κάνουν αίτηση για συνταξιοδότηση, ώστε να μη βρεθούν σε δυσμενέστερο καθεστώς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης που εξετάζει αν το εν λόγω μέτρο μπορεί να οδηγήσει σε επαρκή μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε να αποφύγει την εφεδρεία και τις απολύσεις, όπως ζητεί η τρόικα.

Συγκεκριμένα, εφόσον υιοθετηθεί το μέτρο, όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τον νόμο Λοβέρδου θα κληθούν να επιλέξουν μέσα σε έναν χρόνο αν θα βγουν στη σύνταξη με το υφιστάμενο καθεστώς ή όχι. 

Όσοι δεν το κάνουν, θα βγουν στη σύνταξη με τα νέα όρια, δηλαδή στα 67 χρόνια ή με τα άλλα όρια που θα προκύψουν.

Αν και το μέτρο αποσκοπεί κυρίως στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, θα επηρεαστούν και άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μεταξύ των οποίων μητέρες ανήλικων τέκνων.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του ορίου στα 67 έτη, πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν και η αξιολόγησή της από την τρόικα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου