Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

«Κλείδωσαν» οι μειώσεις στα εφάπαξ


Δραστική μείωση του εφάπαξ -που μπορεί να φτάνει ακόμα και το 83%- προβλέπει το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για 22 συνολικά ταμεία πρόνοιας.

Δραστική μείωση του εφάπαξ -που μπορεί να φτάνει ακόμα και το 83%- προβλέπει το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για 22 συνολικά ταμεία πρόνοιας. Μεγάλοι χαμένοι είναι και όσοι παίρνουν διπλό εφάπαξ (καθώς το υψηλότερο ποσό θα περικοπεί κατά 50%), ενώ ειδική εισφορά θα καταβάλουν όσοι βγήκαν στη σύνταξη με αυξημένο βοήθημα.

Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει την τελική ρύθμιση για τις μειώσεις στα εφάπαξ, οι οποίες θα επηρεάσουν και όσους αποχώρησαν το 2010, αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα. Το άρθρο που είναι ήδη έτοιμο περιλαμβάνει πέντε διατάξεις για το εφάπαξ, με βασικότερη αυτή που προβλέπει τη μείωση του βοηθήματος.

Σημειώνεται πως έχουν διατυπωθεί έντονες αντιδράσεις για το θέμα αυτό από φορείς, ενώ έχουν κατατεθεί και εναλλακτικές προτάσεις. Μία από αυτές είναι να υπάρξει μία αναπροσαρμογή των εισφορών ως «αντιστάθμισμα» για να υπάρξει μικρότερη μείωση του βοηθήματος.

Ωστόσο η τελική ρύθμιση προβλέπει τη μείωση του βοηθήματος από 1.94% στον τομέα πρόνοιας αστυνομικών του ΤΕΑΠΑΣΑ και θα φτάνει έως και 83% στον τομέα πρόνοιας εργοληπτών δημοσίων έργων του ΕΤΑΑ. Στους μεγάλους χαμένους είναι μεταξύ άλλων οι υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι υπάλληλοι φαρμακευτικών εργασιών, με τις μειώσεις να κυμαίνονται από 41.52% έως και 63.91%. 

Το ποσοστό της μείωσης αποφασίστηκε με βάση αναλογιστικές μελέτες που δείχνουν απόκλιση μεταξύ του καταβαλλόμενου βοηθήματος και των εισφορών που έχουν καταβληθεί. Η σχετική ρύθμιση θα περιληφθεί στο γενικό πακέτο μέτρων και θα έχει άμεση ισχύ (δηλαδή δεν προβλέπεται μεταβατική περίοδος).

Στην αιτιολογική έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «επειδή οι φορείς - τομείς πρόνοιας στην πλειονότητά τους έχουν συσσωρευμένα ελλείμματα και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα είναι επιτακτική η ανάγκη εισαγωγής μεταρρυθμίσεων για να εξαλειφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα συσσωρευμένα ελλείμματα». Στην αντίθετη περίπτωση «σε σύντομο χρόνο δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλισμένους».

Μεγάλοι χαμένοι όσοι εισπράττουν από δύο φορείς
Οι μειώσεις για τους ασφαλισμένους του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και τον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (του ΤΑΥΤΕΚΩ) θα εφαρμοστούν παράλληλα με την περικοπή που είχε γίνει τον Νοέμβριο. Δηλαδή οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα δουν μέσα σε έναν χρόνο το εφάπαξ τους να μειώνεται δύο φορές.

Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος είδε πέρσι το βοήθημα να περικόπτεται κατά 20% και τώρα έρχεται και νέα μείωση της τάξης του 22.67%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συνολικά η απώλεια να φτάνει μέχρι και τα 23.000 ευρώ (και από τις δύο μειώσεις).
  • Στα πρόσωπα που καταβάλλεται κατά τη συνταξιοδότηση εφάπαξ παροχή ή οποιαδήποτε άλλη αποζημίωση από δύο φορείς- τομείς πρόνοιας το υψηλότερο ποσό του καταβαλλόμενου εφάπαξ βοηθήματος μειώνεται κατά 50%.
  • Στα πρόσωπα που δεν έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές για τη χορήγηση εφάπαξ παροχής ή οποιασδήποτε άλλης αποζημίωσης καταβάλλεται η αποζημίωση λόγω αποχώρησης από την υπηρεσία για οποιοδήποτε λόγο του ν. 3198/1955 σε συνδυασμό με το ν. 2112/1920 όπως ισχύουν. Το ποσό της καταβαλλόμενης αποζημίωσης είναι ανάλογο με τον χρόνο υπηρεσίας που έχει πραγματοποιηθεί εκτός της ασφάλισης σε φορέα - τομέα πρόνοιας προς τον συνολικό χρόνο υπηρεσίας τους.
Σε καμία περίπτωση η εν λόγω αποζημίωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ. Οποιαδήποτε άλλη διάταξη ορίζει διαφορετικά καταργείται.

Υπάλληλοι του ΟΓΑ
H ρύθμιση αυτή αφορά κατά κύριο λόγο υπαλλήλους του ΟΓΑ, οι οποίοι θα έχουν μείωση έως και 70% στην αποζημίωση. Οι υπάλληλοι του ΟΓΑ δεν έδιναν εισφορές μέχρι το 2005 και έπαιρναν αποζημίωση αντί για εφάπαξ. Μετά το 2005, έπαιρναν αποζημίωση και εφάπαξ για τα έτη που είχαν διανύσει στο ταμείο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου