Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Ποιος είναι ο επικεφαλής της τρόικα που επιμένει στη γραμμή λιτότητας για την Ελλάδα


Η ευγενική του φυσιογνωμία, απόρροια της δανέζικης καταγωγής, ξεγελά συχνά τους συνομιλητές του μέχρι να έρθει η ώρα των συστάσεων.
Λιγομίλητος, αθόρυβος, προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, ο 58χρονος επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μας, Πολ Ματίας Τόμσεν, έπειτα από δύο σχεδόν χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, έχει καταλήξει να δημιουργεί «φόβο» στους περισσότερους υπουργούς ενώ η εμμονή του για σκληρή γραμμή λιτότητας στην Ελλάδα έχει οδηγήσει μεταξύ άλλων, τον ελληνικό λαό στα πρόθυρα της κοινωνικής εξαθλίωσης. Ποιος είναι όμως ο φιλόδοξος αξιωματούχος του ΔΝΤ που αποτελεί τακτικό συνομιλητή της ελληνικής κυβέρνησης από το 2010 μέχρι σήμερα και, ως... επόπτης των δανειστών, επιμένει για ακόμη πιο επώδυνα μέτρα.

Γεννήθηκε στις 11 Μαΐου του 1955 στο Αμπενραα, ένα μικρό επαρχιακό λιμάνι στην Κεντρική Δανία. Ωστόσο, σύντομα η οικογένειά του, προσκείμενη στο κεντροδεξιό δανέζικο κόμμα Venstre, μετακόμισε στην Κοπεγχάγη. Ο Τόμσεν σπούδασε και πήρε μεταπτυχιακό στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, όπου και εργάσθηκε για τρία χρόνια ως βοηθός καθηγητή. Αμέσως μετά, το 1982 ανέλαβε δράση στο ΔΝΤ ως οικονομικός αναλυτής.

Η ημέρα χρεοκοπίας του Μεξικού συνέπεσε με την πρώτη ημέρα του νεαρού, τότε, Τόμσεν στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Με μεγάλη εμπειρία σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ήταν ο αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στη Σερβία, εγκατεστημένος στο Βελιγράδι για δύο χρόνια, 1990-91, ηγήθηκε στη συνέχεια αποστολών στη Σλοβενία και στην ΠΓΔΜ μέχρι το 1996 και στη συνέχεια ανέλαβε επικεφαλής της αποστολής στη Ρουμανία από το 1996 έως το 1998. Το 2004, ο Τόμσεν μετακόμισε μαζί με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά του στη Μόσχα, αρχικά ως επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου και έπειτα ως επικεφαλής του γραφείου του ΔΝΤ στη Μόσχα ως το 2004.

Ως αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαΐκού Τμήματος του ΔΝΤ, επιβλέπει το έργο και των άλλων ομάδων, ιδίως για τις χώρες που χρησιμοποιούν τους οικονομικούς πόρους του Ταμείου στο πλαίσιο συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης και της Πορτογαλίας.

Πολύ μελάνι έχει χυθεί, ωστόσο, για τη συμβολή του Ταμείου στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ισλανδία. Ο Τόμσεν, ως επικεφαλής της αποστολής, είχε περιγράψει τότε με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση που βρήκε στην παγωμένη χώρα. Έκτοτε, αποφεύγει επιμελώς να αναφέρεται στην ισλανδική κρίση, αποδεικνύοντας πως μόνο υπερήφανος δεν είναι για την επιτυχία της χώρας που κατάφερε να «διώξει» το ΔΝΤ και να ανακάμψει βασιζόμενη στο δικό της οικονομικό πρόγραμμα και φυσικά στις θυσίες του λαού της.

Το τρίπτυχο λιτότητα, αποκρατικοποιήσεις και ανακεφαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος είναι η βασική «συνταγή» που εφαρμόζει καθ΄όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας. Όταν η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι μπαίνει στο πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ, ο Τόμσεν αποφάσισε να εφαρμόσει το ίδιο μοτίβο και στη χώρα μας με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία αυξάνεται κατακόρυφα και η ανάπτυξη αποτελεί «όνειρο θερινής νυχτός». Όσο για τον ίδιο; Αποτελεί πλέον το «κόκκινο πανί» για τους έλληνες πολίτες.

Οι έντονες αποδοκιμασίες που είχε δεχθεί ο κ. Τόμσεν- ας μην ξεχνάμε τα γιουχαρίσματα από έλληνες φοιτητές στο Λονδίνο, οδήγησαν το περασμένο Μάιο το ΔΝΤ να εξετάσει τη πιθανότητα αντικατάστασής του. Η ιδεά, όμως, δεν ευδοκίμησε και ο Τόμσεν παρέμεινε επικεφαλής της τρόικα, με στόχο να κερδίσει αυτή τη φορά το «στοίχημα» ότι η συνταγή που εφαρμόζει θα φέρει αποτελέσματα ανάπτυξης παρά το ότι η μέχρι στιγμής εμπειρία έχει αποδείξει το αντίθετο.

Και μπορεί στα επαγγελματικά του να αποδεικνύεται σκληρός διαπραγματευτής, στην προσωπική του ζωη, όμως, ο κ. Τόμσεν είναι ένας ρομαντικός και... γλυκός συζυγος. Η γυναίκα του είναι σερβικής καταγωγής και σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος είναι ιδιαίτερα περιποιητικός μαζί της, εκφράζοντας συχνά την αγάπη του με λουλούδια και δώρα. Η κυρία Τόμσεν, από την πλευρά της, έχει μεγάλη αδυναμία την Ελλάδα και τον συνοδεύει συχνά στα επαγγελματικά του ταξίδια στη χώρα μας. Εντύπωση είχε προκαλέσει, άλλωστε, η είδηση ότι η κυρία Τόμσεν είχε οργανώσει ένα δείπνο στην Αθήνα, στο οποίο έδωσε το παρών και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δείχνοντας με αυτό το τρόπο πως είναι «σύμμαχος» της Ελλάδας. Στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις τους, μάλιστα, φέρεται να υπερασπίζεται τον ελληνικό λαό, λέγοντας  χαρακτηριστικά στο σύζυγό της πως βοήθησε την πατρίδα της στις δύσκολες ημέρες του πολέμου.

Όσο για τον σκληρό του ΔΝΤ; Δεν γνωρίζουμε αν έχει αγαπήσει τις ομορφιές της χώρας μας. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα παραμείνει για πολυ καιρό ακόμα εδώ...

Γωγώ Κυριαζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου