Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

undefined
Ρεπορτάζ : Χάρης Σαββίδης
(από την Ημερησία)

Εναρμόνιση των συντελεστών ΦΠΑ στην Ε.Ε. ζήτησε, χθες, η καγκελάριος Μέρκελ, μέσω της υιοθέτησης μόνο δύο συντελεστών σε όλες τις οικονομίες και ενός κοινού εύρους διακύμανσης για τους συντελεστές (π.χ. από 19% έως 23% για τον υψηλό συντελεστή). Πρόκειται για την πρώτη συγκεκριμένη πρόταση που κατατίθεται δημόσια για την εναρμόνιση της φορολογικής πολιτικής, που με τη σειρά της είναι ένα από τα ανταλλάγματα που απαιτεί η Γερμανία για να εγκρίνει τη «λύση - πακέτο» της κρίσης στην Ευρω-περιφέρεια.

Το σύνολο της γερμανικής πρότασης θα παρουσιαστεί κατά το δείπνο της σημερινής Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Το σχέδιο έχει ήδη τη σύμφωνη γνώμη του Γάλλου Προέδρου Σαρκοζί, ενώ, χθες, η Καγκελάριος Α. Μέρκελ συναντήθηκε με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Μετά τη συνάντηση η καγκελάριος αναφέρθηκε στην ανάγκη εναρμόνισης των συντελεστών ΦΠΑ, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις υπόλοιπες γερμανικές απαιτήσεις.

Tαμείο EFSF

Στο Βερολίνο θεωρούν ότι η «λύση - πακέτο» δεν μπορεί να περιλαμβάνει απλά ενίσχυση των κεφαλαίων του ταμείου EFSF ή διεύρυνση του ρόλου του, αλλά και ουσιαστικές μακροχρόνιες αλλαγές, που θα περιορίζουν τις αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και θα διασφαλίζουν ότι αντίστοιχη κρίση δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον. Για το λόγο αυτό, προτείνουν στα υπόλοιπα κράτη - μέλη να υιοθετήσουν νομική ρήτρα περί μηδενικού ελλείμματος στους προϋπολογισμούς και να προσυπογράψουν το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», που συνεπάγεται εκχώρηση αρμοδιοτήτων από τις εθνικές κυβερνήσεις στα κοινοτικά όργανα για πολιτικές, όπως η φορολογία, οι μισθοί και οι συντάξεις.

Οι παραχωρήσεις αυτές θα είναι το αντάλλαγμα, προκειμένου η Γερμανία να χρηματοδοτήσει την ενίσχυση του EFSF και να αποδεχθεί την αλλαγή του ρόλου του. Ακόμα, όμως, δεν έχει υπάρξει συμφωνία ως προς τις λεπτομέρειες και δεν αποκλείεται μέχρι την Εαρινή Σύνοδο Κορυφής (τέλη Μαρτίου) να μεσολαβήσει και ακόμα μία έκτακτη Σύνοδος (το ενδεχόμενο άφησε χθες ανοικτό η πρωθυπουργός της Σλοβακίας, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ε.Ε.).

Σύμφωνα με το Bloomberg, η γαλλική κυβέρνηση επιμένει να ανατεθεί στο EFSF η χρηματοδότηση της επαναγοράς ομολόγων από τα κράτη της Ευρω-περιφέρειας. Μια άποψη με την οποία το Βερολίνο φέρεται να διαφωνεί. Το Reuters, από την πλευρά του, επικαλούταν χθες δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων, για ανάγκη άμεσης (εντός του καλοκαιριού) ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, είτε μέσω επαναγορών ομολόγων είτε μέσω αναδιαπραγμάτευσης των όρων (διάρκειας και επιτοκίου). Σε κάθε περίπτωση η αναδιαπραγμάτευση αυτή θα πρέπει να είναι εθελοντική, ώστε να μην «τρομάξουν» οι αγορές.

Aνεπαρκή μέτρα

Χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal υποστηρίζει, πάντως, ότι τέτοιου είδους μέτρα δεν είναι επαρκή για να περιορίσουν το ελληνικό χρέος σε διατηρήσιμα επίπεδα, εκτιμώντας ότι αν το EFSF δανείσει 60 δισ. ευρώ στην Αθήνα, για να επαναγοράσει τίτλους ονομαστικής αξίας 80 δισ. ευρώ, το ποσοστό του χρέους στο ΑΕΠ θα μειωνόταν μόλις κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες. Η Citigroup, από την πλευρά της, εκτιμά ότι ακόμα και αν όλοι οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων δέχονταν να πουλήσουν τους ελληνικούς τίτλους στις σημερινές τιμές (δηλαδή με μειωμένη τιμή 20%-30%), το χρέος δεν θα υποχωρούσε κάτω από το 115% του ΑΕΠ.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της»

Κοινοτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν, σύμφωνα με το Reuters, ότι η γερμανική πλευρά δέχεται ισχυρές πιέσεις να προχωρήσει άμεσα το σχέδιο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων. «Αν περιμένεις μέχρι το 2013, το 50% του ελληνικού χρέους θα έχει περάσει σε κρατικά χαρτοφυλάκια», ανέφερε μια πηγή, ενώ ένας δεύτερος αξιωματούχος υποστήριξε: «Η Ελλάδα είναι απολύτως ανίκανη να αποπληρώσει το χρέος της και αν δεν ασχοληθούμε φέτος με το πρόβλημα, η Ευρωζώνη θα χάσει την αξιοπιστία της -το ενδιαφέρον μας για αναδιάρθρωση στοχεύει στην αποτροπή μιας πλήρους κατάρρευσης της Ελλάδας». Στο ίδιο δημοσίευμα το Reuters υποστηρίζει ότι τελικά η γερμανική θέση θα καθοριστεί από τον βαθμό έκθεσης γερμανικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 40 δισ. ευρώ.

Γκέρχαρντ Σρέντερ // Πρώην καγκελάριος Γερμανίας

Επίθεση κατά της καγκελαρίου Μέρκελ για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε στην ελληνική κρίση εξαπέλυσε ο προκάτοχός της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι υποστηρίζει τόσο την έκδοση ευρω-ομολόγων όσο και την αύξηση των πόρων του EFSF. Μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt ο κ. Σρέντερ σημείωσε ότι η Ελλάδα έπρεπε να είχε βοηθηθεί νωρίτερα, καθώς ήταν από καιρό πριν ξεκάθαρο ότι θα χρειαστεί χρηματοδότηση. «Θα έπρεπε να είχε αντιδράσει νωρίτερα η κυρία Μέρκελ και θα είχαμε γλιτώσει πολλά χρήματα. Άφησε να περάσουν έξι εβδομάδες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου