Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Τι πρέπει να κάνουμε για να πάρουμε την 4η δόση

Γεμάτος εμπόδια είναι ο δρόμος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς της δόση των 15 δισ. ευρώ του δανείου από την τρόικα. Για να περάσει το σκληρό τεστ που ξεκινάει σήμερα θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τα τεράστια χρέη 9 δισ. ευρώ του δημοσίου, να παρέχει εγγυήσεις ότι θα εφαρμοστούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα και να συμφωνήσει σε νέες και σαρωτικές αλλαγές στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Και το πικρό κερασάκι στην τούρτα είναι το ψαλίδι που έρχεται στις επικουρικές συντάξεις.
Στον απόηχο της κρίσιμης συνόδου κορυφής, όπου άνοιξε διάπλατα το θέμα της μείωσης μισθών και της αύξησης των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει πολλά για διασφαλίσει την εκταμίευση των επόμενων δόσεων. Και για να το πετύχει, θα χρειαστεί να βάλει και πάλι χέρι σε ό,τι έχει απομείνει στην τσέπη του φορολογούμενου.

Δημόσιος τομέας

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει τo ενιαίο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί στο δημόσιο μέσα στο καλοκαίρι και θα ψαλιδίζει μισθούς και επιδόματα.

Τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα σχέδια εξυγίανσης των ΔΕΚΟ που βρίσκονται στην ευθύνη τους, μαζί με αναλυτικές προτάσεις για την συρρίκνωση των αποδοχών την αύξηση των εσόδων και το συμμάζεμα ζημιών και χρεών.

Η τρόικα ετοιμάζει και σκληρές προτάσεις

Εκτός από την αυστηρή τήρηση του κανόνα της μίας πρόσληψης έναντι πέντε αποχωρήσεων (που ίσως γίνει 7 προς 1), προβλέπεται η θεσμοθέτηση της αύξησης των ωρών εργασίας από 7 σήμερα σε 8 που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα. Στο μέτωπο των δαπανών αναμένεται να συνεχιστεί για μια διετία το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, ενώ η τρόικα ζητά νέες περικοπές δαπανών σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία.

Ασφαλιστικό - Εργασιακά

 
Οι σκληροί της τρόικα θα κάνουν φύλλο και φτερό τις πολυσέλιδες αναλογιστικές μελέτες για τα 4 μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να αποτυπώσουν τις δίκες τους εκτιμήσεις για συνταξιοδοτικές δαπάνες έως το 2060, κάτι που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό εάν θα μπει νέο μαχαίρι στις επικουρικές ή και στις κυρίες συντάξεις.

Ασφυκτική είναι η πίεση για να εφαρμοστούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα και να ολοκληρωθεί το σχέδιο του Νέου Μισθολογίου στο Δημόσιο όπου θα πρέπει να αποτυπώνονται η διάρθρωση και το ύψος των αμοιβών καθώς και το σχέδιο κατανομής του προσωπικού έως 2013.

Κυβέρνηση και τρόικα περνούν από κόσκινο όλα τα επιδόματα, και ζητούν σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα και τη θέση ευθύνης ενώ οι τεχνοκράτες ζητούν να διασφαλιστεί και το "πάγωμα" του μισθολογικού κόστους.

Φορολογικά μέτρα

Η τρόικα θα ασκήσει έντονες πιέσεις για να εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2011 όπως: η επιβολή του πράσινου φόρου στις επιχειρήσεις που ρυπαίνουν, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η ένταξη περιοχών στα σχέδια πόλης και η φορολόγηση των αυθαιρέτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου