Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για τα διόδια της Εγνατίας Οδού

undefinedΣτην προκήρυξη Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων στην Εγνατία, προχώρησε τελικά η Εγνατία Οδός Α.Ε.

Η προκήρυξη για το έργο, ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ, που υπέστη αρκετές τροποποιήσεις και καθυστερήσεις, δημοσιεύτηκε τελικά την Τετάρτη στην Εφημερίδα τη Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ οι προσφορές κατατίθενται μέχρι τις 17 Μαρτίου. Ο ανάδοχος θα υπογράψει το Σεπτέμβριο και θα έχει στη διάθεσή του δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρώσει την εγκατάσταση του συστήματος. Πρακτικά, μέχρι το τέλος του 2013 το σύστημα θα είναι έτοιμο προς χρήση.

Έτσι, παράλληλα μετά συμβατικά διόδια που εγκαθίστανται σε επιλεγμένες περιοχές προχωρά από το ελληνικό δημόσιο και η υπόθεση των ηλεκτρονικών διοδίων με βάση χρέωση ανά χιλιόμετρο.

Οι προδιαγραφές του έργου προβλέπουν την εγκατάσταση 35 ηλεκτρονικών σταθμών ανά κατεύθυνση που θα είναι μεταξύ τους διασυνδεμένοι ηλεκτρονικά με δίκτυο οπτικών ινών και θα χρεώνουν το σύνολο του οδικού άξονα. Το σύστημα θα είναι επεκτάσιμο και υπάρχει πρόβλεψη ακόμη και για διπλασιασμό αυτών των σταθμών στο μέλλον. Παράλληλα θα είναι συμβατό με τα συστήματα που λειτουργούν στους υπόλοιπους δρόμους της χώρας τα οποία όμως εκμεταλλεύονται από ιδιώτες σε αντίθεση με την Εγνατία, γεγονός που ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως.

Πάντως η ίδια η προκήρυξη της Εγνατίας Οδού αναφέρει με ακρίβεια τους φόρτους οχημάτων που δέχεται κάθε τμήμα της Εγνατίας Οδού, γεγονός που οδηγεί σε συμπεράσματα για το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν από τα διόδια και θα είναι αρκετά μεγάλος. Αναλυτικά η προκήρυξη αναφέρει:

Ηγουμενίτσα-Καστοριά: 6.000 – 10.000 οχήματα
Καστοριά – Κλειδί (ΠΑΘΕ): 10.000-23.000 οχήματα
Κλειδί – Σέρρες (Κάθετος Άξονας): 28.000 - 70.000 οχήματα
Στρυμόνας – Κήποι: 6.000 – 15.000 οχήματα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου