Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΣΥΡΙΖΑ της …..κεντροδεξιάς και η στρατηγική της Ν.Δ



Οσο καταρρέει η Κυβέρνηση του μνημονίου, θα επανέρχονται στο προσκήνιο τα γνωστά σενάρια περί επανένωσης της κεντροδεξιάς.  Τι μας λένε, με απλά λόγια, οι θιασώτες της ιδέας; Αν ενωθούν όλα τα κόμματα του ευρύτερου κεντροδεξιού φάσματος, αθροίζουν υψηλότερο ποσοστό από αυτό του ΠΑΣΟΚ, άρα έτσι έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν τις εκλογές.  Επειδή δημιουργούνται εντυπώσεις, θα επιχειρήσουμε να  απαντήσουμε...

Πρώτον, στην πολιτική τα «μέρη αθροιζόμενα, δεν μας δίδουν το ίδιο  σύνολο ως όλον!», δηλαδή δεν πρόκειται για απλή  πρακτική αριθμητική! Δεν αποκλείεται μάλιστα η άθροιση Ν.Δ. –  ΛΑΟΣ –ΔΗΣΥ να δώσει μικρότερο σύνολο από ότι αθροίζουν ως μέρη!
Δεύτερον, ας υποθέσουμε ότι ξεπερνιούνται οι δυσκολίες, ποιος αποκλείει το ενδεχόμενο κάτι παρόμοιο να  επιχειρήσει και το ΠΑΣΟΚ; Και εκεί το άθροισμα μπορεί να είναι μεγαλύτερο!
Τρίτον, πάνω σε ποιο πρόγραμμα μπορούν να συναντηθούν η κα Μπακογιάννη και ο κ. Σαμαράς; Στο μνημόνιο; Στα εθνικά θέματα;  Όταν σε δύο, στρατηγικής σημασίας,  τομείς έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις,  τι είδους συνεργασία μπορεί να προκύψει; Θα πρόκειται για έναν παράταιρο γάμο. (στον κ. Καρατζαφέρη δεν αναφέρομαι για είναι γνωστή η επιδεξιότητά του στις κυβιστήσεις)
Τέταρτον, από τη στιγμή που η προγραμματική σύγκληση είναι εκ των πραγμάτων αδύνατη, μιλάνε  για έναν ετερόκλητο συνασπισμό συμφερόντων και  φιλοδοξιών με στόχο την εξουσία! Λυπούμαι, που θα τους απογοητεύσω, αλλά ένα τέτοιο σχήμα είναι θνησιγενές!  Και αν ακόμα καταλάβει την εξουσία, θα είναι αδύνατον να τη διαχειριστεί αποτελεσματικά!
Πέμπτον, ένα παρόμοιο μοντέλο διακυβέρνησης επιχείρησε να εφαρμόσει ο κ. Καραμανλής. Είχε εκχωρήσει στην κα Μπακογιάννη  και στο κ. Σουφλιά σε λιγότερο βαθμό, ποσοστώσεις στα κομματικά και τα κυβερνητικά όργανα. Ετσι  έγιναν υπουργοί ο κ. Κοντογιάννης, ο κ. Βαρβιτσιώτης, η κα. Καλατζάκου, ο κ. Μπούρας, ο κ. Κιλτίδης, ο κ. Κασσίμης και πάει λέγοντας! Τα είδαμε τα αποτελέσματα! Θυμάστε και την κυβερνητική συνοχή.
Έκτον, τα σενάρια αυτά θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα ηττοπάθειας στη Ν.Δ.  και να  δείξουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί μόνος του! Χρειάζεται και τα …εξαπτέρυγα!
Ευρύτερες κοινωνικές πλειοψηφίες
Είναι προφανές ότι το σενάριο διακινείται από τα εξαπτέρυγα που βρίσκονται σε αδιέξοδο. Εστω και αργά  αντιλήφθηκαν ότι το μνημόνιο είναι μια αποτυχία που θα σκάσει με πάταγο.  Ξέρουν ότι και αυτοί  θα παρασυρθούν από τη λαϊκή οργή και δικαιολογημένα αναζητούν διέξοδο.  Και πού θα άλλού θα βρούν  διέξοδο, παρά μόνο στη Ν.Δ. του κ. Σαμαρά, που εξ αρχής είχε τοποθετηθεί εναντίον του μνημονίου και μέρα με τη μέρα δικαιώνεται στην επιλογή  αυτή.
Η Ν.Δ. ως κόμμα εξουσίας προφανώς και πρέπει να ακολουθεί  μια πολιτική ανοικτών θυρών και  όπως ορθώς επεσήμανε ο Πρόεδρός της απευθύνεται σε ολόκληρη την κοινωνία. Όμως, αυτοί που προτείνουν τα σενάρια της δήθεν ευρύτερης  κεντροδεξιάς θέλουν να σχηματίσουν έναν καιροσκοπικό  συνασπισμό συνεργασίας. Κάτι σαν έναν ΣΥΡΙΖΑ της κεντροδεξιάς!
Η Ν.Δ. πρέπει να απορρίψει αυτά τα σενάρια άμεσα και κατηγορηματικά. Γιατί επαναφέρουν  την εσωστρέφεια   και από-συσπειρώνουν την εκλογική της βάση. Επιπλέον, δημιουργούν  την εσφαλμένη εντύπωση ότι Ν.Δ. ,ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ είναι περίπου συγκοινωνούντα δοχεία και οι ψηφοφόροι μπορούν να μπαινοβγαίνουν από το ένα κόμμα στο άλλο! Αυτό λειτουργεί  σε βάρος του ισχυρού! Και στον αδύναμο καλλιεργεί την ελπίδα να μοιραστεί την εξουσία μέσω συνεργασιών! Το  είπε άλλωστε η κα Μπακογιάννη με την ίδρυση του κόμματός της. Προσφέρεται ως κυβερνητικός εταίρος!
Στρατηγικός στόχος  της Ν.Δ. πρέπει να είναι η δημιουργία μιας ευρύτερης  κοινωνικής πλειοψηφίας πάνω σε ξεκάθαρες προγραμματικές βάσεις. Όχι οι ευκαιριακές και ετερόκλητες συμμαχίες.
www.antinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου