Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Η κυβέρνηση ψάχνει «κρυμμένους» λογαριασμούς στην Ελβετία

Με την υποψία φοροδιαφυγής βάζει στο μάτι τις καταθέσεις των Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες και φιλοδοξεί να εισπράξει φόρους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. H συμφωνία με την Ελβετία φαίνεται να έχει κλείσει. Και μάλιστα σε επίπεδο πρωθυπουργών. Οι καταθέσεις θα φορολογηθούν, για να μην ελεγχθούν, και το σχέδιο θα βασίζεται στη συμφωνία που έχει συνάψει η Ελβετία με Γερμανία και Αγγλία.
Η αρχή θα γίνει με την καταβολή από τις ελβετικές τράπεζες ενός εφάπαξ ποσού ίσου με το 10% του συνόλου των καταθέσεων που έχουν Έλληνες. Σε ετήσια βάση το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράττει και φόρο επί των τόκων. Και έτσι οι ελβετικές τράπεζες, με αυτή τη συμφωνία εξασφαλίζουν την ανωνυμία των πελατών τους.

Σε τι ποσό ποντάρει η κυβέρνηση; Αυτό θα εξαρτηθεί από τις καταθέσεις των ελλήνων που θα βρει στην Ελβετία. Το γερμανικό περιοδικό «der Spiegel» ανεβάζει τα ποσά στα 600 δισ. ευρώ κάτι, που διαψεύδει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος εκτίμησε στον Real fm ότι οι καταθέσεις στο εξωτερικό δεν ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ

Η τράπεζα της Ελλάδος έχει διαφορετική άποψη: Γύρω στα 40 δισ. ευρώ υπολογίζουν έλληνες τραπεζίτες τις καταθέσεις ελλήνων στο εξωτερικό μετά και το κύμα φυγής του 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος κατά το 2010 οι καταθέσεις στο εσωτερικό μειώθηκαν κατά 30 δισ. ευρώ. Από αυτό όμως το ποσό εκτιμάται ότι μόνο 15 δισ. ευρώ «φυγαδεύθηκαν» στην Κύπρο και το εξωτερικό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου