Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Το «κοστούμι» έρχεται τον Μάρτιο και θα είναι γαλλο-γερμανικόΤο «κοστούμι» έρχεται τον Μάρτιο και θα είναι γαλλο-γερμανικό

undefined
 
Επιστρέφουν απειλητικές οι συζητήσεις και οι δηλώσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την ώρα που στην ΕΕ προχωρούν προς κάποιο είδος συντονισμού ενεργειών για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της ευρωζώνης.
Στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας αναφέρθηκε με την χθεσινή της έκθεση η ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS,  δίνοντας μάλιστα και συγκεκριμένα βήματα που πρόκειται να ακολουθηθούν προς αυτήν την (οδυνηρή) κατεύθυνση.

Η διαδικασία, σύμφωνα με την τράπεζα, θα ξεκινήσει πριν ολοκληρωθεί το τριετές πρόγραμμα του ΔΝΤ, με επέκταση στα πέντε χρόνια και θα εξελιχθεί με ψαλίδισμα του χρέους.

Και όλα αυτά, χωρίς να αποκλείεται και ο κίνδυνος της πλήρους χρεοκοπίας, πριν περάσουν τα τρία χρόνια, και με την εμπλοκή ιδιωτικών επενδυτών.

Αλλά και ο Economist αμφισβητεί την δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της, παρά το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και την προοπτική επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων.

Σύμφωνα με την βρετανική επιθεώρηση, η χώρα μας έχει χάσει τις προθεσμίες για την μείωση του κόστους, καθώς η εφαρμογή των οδηγιών της τρόικας προχωρεί με αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να μην αυξάνουν τα έσοδα.

Και καταλήγει το δημοσίευμα με την απειλητική φράση: «Τίποτα δεν μπορεί να εξουδετερώσει εντελώς την απειλή της χρεοκοπίας», καταλήγει το περιοδικό.

Την ίδια ώρα, υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε και ο Πρόεδρος της Γκόλντμαν Ζακς Γερμανίας Αλεξάντερ Νιμπέλιους, προειδοποιώντας συγχρόνως για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους.
 «Δεν επιτρέπεται να οδηγηθούμε σε μία πτώχευση της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση ή μία εξυγίανση του ελληνικού χρέους, αυτό πιθανόν να καταστεί αναπόφευκτο», δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ», προσθέτοντας πως «αν και η Ελλάδα  αποτελεί μόλις το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας, έχει καταστεί σύμβολο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη»!

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Κορυφής, διατυπώθηκε η πρόθεση Γαλλίας και Γερμανίας να υποβάλουν προτάσεις για αυστηρότερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.

Οι δυο χώρες θα προτείνουν «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που θα περιλαμβάνει αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, στην πολιτική μισθών και στην φορολογία των επιχειρήσεων. Και όλα αυτά, οι χώρες της ευρωζώνης θα δεσμευτούν ότι θα τα εφαρμόσουν σε χρόνο-εξπρές της τάξης του ενός έτους μετά την έγκρισή του – τον προσεχή Μάρτιο, στο Συμβούλιο Κορυφής.
 
http://www.elzoni.gr/html/ent/397/ent.6397.asp

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου