Προκειµένου η αγορά να προσαρµοστεί πιο εύκολα, θεωρήθηκε σκόπιμο κατά τους πρώτους µήνες εφαρµογής του το µέτρο να αφορά συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ και µόνο από την 1η Ιανουαρίου 2012 να ισχύσει το όριο των 1.500 ευρώ.
Σε περίπτωση που οι αγορές άνω των 3.000 ευρώ γίνονται με δόσεις, τότε η αξία της συναλλαγής θα εµφανίζεται ολόκληρη στην απόδειξη, ωστόσο ο πελάτης θα επιβαρύνεται τµηµατικά κάθε µήνα µε το ποσό της άτοκης ή έντοκης δόσης, όπως ακριβώς ισχύει σήµερα.
Ειδικά για τις επιχειρήσεις, στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών επισηµαίνουν ότι βρίσκονται ήδη σε ισχύ οι υποχρεωτικές συναλλαγές µέσω επαγγελµατικών λογαριασµών για ποσά αξίας άνω των 3.000 ευρώ.
Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει μέχρι στιγμής τι θα γίνει με όσου καταναλωτές δε διαθέτουν χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, αλλά ούτε και πρόσβαση σε τράπεζα. Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», μια σκέψη, όπως λένε πηγές του υπουργείου Οικονοµικών, είναι σε αυτές τις περιπτώσεις ο έµπορος να κόβει ένα παραστατικό, το οποίο στη συνέχεια θα υποχρεούται να καταθέσει εκείνος στην τράπεζα.
Αυτό που ακόµη δεν ισχύει, αλλά θα καθιερωθεί σύντοµα µε την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, είναι η υποχρέωση των συµβαλλόµενων σε κάθε συναλλαγή να ενηµερώνουν ηλεκτρονικά την κεντρική βάση δεδοµένων του υπουργείου Οικονοµικών.
Να σημειωθεί ότι ξ συγκεκριμένη απόφαση επρόκειτο να εφαρµοστεί από την 1/1/2011, ωστόσο αναβλήθηκε εξαιτίας διαδικαστικών θεµάτων και δυσκολιών που εντοπίστηκαν κατά την επεξεργασία του.
Επισηµαίνεται τέλος ότι από την 1η Απριλίου τίθεται σε ισχύ και το µέτρο της φοροκάρτας, όπου θα καταγράφεται η αξία της κάθε συναλλαγής και την οποία θα µπορούν να χρησιµοποιούν προαιρετικά οι φορολογούµενοι στις συναλλαγές τους. Η κάρτα θα είναι ανώνυµη και ο στόχος του υπουργείου Οικονοµικών είναι να αντικαταστήσει τις αποδείξεις.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου