Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο

Καλύτερα, ανοιξιάτικο φιλανθρωπικό BAZAAR για την ενίσχυση των πόρων του ελληνικού δημοσίου. Ακούγεται πιο chic! Στη συλλογή μας θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία εισηγμένων και μη εταιρειών του Δημοσίου, τράπεζες, καζίνο, ξενοδοχεία, εταιρείες ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, ύδρευσης, λιμάνια, αεροδρόμια, τραίνα, αστικές συγκοινωνίες και, φυσικά, πάνω από 200 ακίνητα -φιλέτα σε προνομιακές τοποθεσίες.

Όλα τα είδη μας θα διατεθούν σε τιμή προσφοράς, με μεγάλο discount. Management συζητήσιμο. Το προσωπικό παραχωρείται μαζί με τις εταιρείες, με δικαίωμα εκποίησης στη συνέχεια από το νέο επενδυτή!

Στόχος μας είναι στη φετινή δημοπρασία να συγκεντρώσουμε τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ.

Το BAZAAR διεξάγεται υπό την αιγίδα και την υψηλή εποπτεία της Τρόικας, η οποία εγγυάται τη σίγουρη επιτυχία.

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να ήταν μια μικρή αγγελία για το μεγάλο ξεπούλημα των 50 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε διά στόματος Τρόικας, με έναν εξευτελιστικό για την ελληνική κυβέρνηση τρόπο.

Το άκομψο της διαδικασίας έσπευσαν να το σχολιάσουν όλοι. Αν μη τι άλλο, το ότι πωλείται και το σπίτι μας θα μπορούσε να το ανακοινώσει ως ένα ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ο υπουργός Οικονομικών. Φαίνεται όμως ότι έχουμε εκχωρήσει πλέον ακόμη και την αρμοδιότητα των ανακοινώσεων στους δανειστές-επιτρόπους, ίσως επειδή αυτό μας βολεύει;

Μεγαλύτερος ακόμη εξευτελισμός για την κυβέρνηση είναι και το γεγονός ότι περίμενε το «κράξιμο» από τα δελτία ειδήσεων για να σκεφτεί να αντιδράσει, με φοβερά αντανακλαστικά, οφείλω να ομολογήσω, στις δύο τη νύχτα καταγγέλλοντας δήθεν την Τρόικα για απαράδεκτη συμπεριφορά και παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα! Σπεύδει όμως αμέσως να την καθησυχάσει ότι, βεβαίως, θα κάνει όλα αυτά που έχουν ζητηθεί.

Φυσικά, οι δανειστές μας διαβεβαίωσαν ότι δεν πωλούνται τα αρχαία μνημεία!!! Ακόμη, θα συμπληρώσω εγώ.

Σαφώς και όταν μία χώρα έχει ένα τόσο διογκωμένο δημόσιο χρέος, πρέπει να εξετάσει όλες τις πιθανότητες εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας για να το μειώσει. Άλλωστε, αποδείχθηκε περίτρανα ότι το κράτος είναι ο χειρότερος manager.

Στη διαδικασία έχω πρόβλημα. Πώς είναι δυνατόν, όταν κάνεις έξι μήνες για να απαντήσεις εάν θέλεις ή δεν θέλεις να πουλήσεις την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο -και ακόμη δεν έχεις απαντήσει- να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων 8 δις.? σε ένα χρόνο;

Μήπως αυτός ο υπολογισμός έγινε «με το πιστόλι στον κρόταφο;»

Μήπως θα έπρεπε να μας τον ανακοινώσει η κυβέρνηση;

Μήπως να σκεφτούμε τι έχει να γίνει στο επόμενο διάστημα, όταν ανακοινωθούν οι προς πώληση εταιρείες;

Γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα πουληθούν ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ. η αγορά ξέρει ότι εάν δεν εκποιήσεις τα φιλέτα δεν πρόκειται να συγκεντρώσεις τα 50 δισ. ευρώ.

Και το σίγουρο είναι ότι τα συνδικάτα των συγκεκριμένων εταιρειών είναι πανίσχυρα -επειδή το κομματικό κράτος τους το επέτρεψε- και μπορούν να παραλύσουν τη χώρα, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Θα περίμενα, λοιπόν, λίγη περισσότερη σοβαρότητα στους χειρισμούς τόσο κρίσιμων ζητημάτων.

Προς το παρόν, ραντεβού στα εγκαίνια του BAZAAR, που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Της Σοφίας Δήμτσα από την aixmi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου