Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Εγγυήσεις μέσω Λουξεμβούργου ζητά τώρα η Φινλανδία

«Βελτιώνει» τις προτάσεις της η Φινλανδία όσον αφορά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με το αίτημά της για εγγυήσεις, στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε με μια εξαιρετικά παράδοξη «συμφωνία», που δεν γίνεται αποδεκτή από κανέναν.


Αν κρίνουμε από τη νέα πρόταση – που κάθε άλλο παρά νέα είναι, αφού έχει διατυπωθεί με διάφορους τρόπους - το επόμενο που πρέπει να περιμένουμε είναι να μεταβιβάσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας σε… off-shore!

Κάτι τέτοιο προτείνει αυτή τη φορά το Ελσίνκι, που, σύμφωνα με το Ρόιτερ’ς, θεωρεί λογικό να συσταθεί στο Λουξεμβούργο εταιρία στην οποία θα μεταβιβαστούν τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου, ως εξασφάλιση για το νέο δάνειο.

Είναι σαφές πως κάθε πρόταση αποδεικνύεται χειρότερη από την προηγούμενη, καθώς και η τελευταία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα, καθώς θα θεωρηθεί άκρως υποτιμητική, αφού η χώρα καλείται να εκχωρήσει τα περιουσιακά της στοιχεία σε εταιρία εκτός του εδάφους της.

Σύμφωνα με προηγούμενη πρόταση της Φινλανδίας, η «εξασφάλιση» θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων που έχει συσταθεί στην Ελλάδα, ώστε οι εγγυήσεις να δοθούν μέσω περιουσιακών στοιχείων που έχουν μπει στο «καλάθι» του.

Τώρα, με τη νέα πρόταση, το Ταμείο βγαίνει από το κάδρο και σ’ αυτό μπαίνει μια εταιρία με έδρα το Λουξεμβούργο – προφανώς επειδή εκεί πρωθυπουργός είναι ο «μεγάλος φίλος» της Ελλάδας, επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Τα πράγματα έχουν, με ευθύνη της κυβέρνησης, οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο, καθώς αφέθηκε στη Φινλανδία η ευχέρεια να θεωρεί ότι οι απαιτήσεις της αποτελούν αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης.

Αυτοί ακριβώς οι λανθασμένοι χειρισμοί, δημιουργούν τώρα το πρόβλημα, αφού από την πλευρά τους, τα φιλανδικά κόμματα που υποσχέθηκαν στους ψηφοφόρους τους τέτοιου είδους λύσεις, θα γελοιοποιούνταν στα μάτια τους αν υποχωρούσαν.

Ο κίνδυνος να μην λάβει τελικά η Φινλανδία μέρος στο νέο πακέτο σωτηρίας της Ελλάδας γίνεται ορατός – με κίνδυνο νέας αναταραχής στις αγορές και, ίσως, διάλυση της ευρωζώνης.

Υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. Ως κράτος, ως οικονομία, η Φινλανδία αξιολογείται από τους διεθνείς οίκους με ΑΑΑ. Και επομένως, η συμμετοχή της σε οποιοδήποτε σχέδιο σωτηρίας και η παραμονή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, προσφέρει αξιοπιστία στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για αντιμετώπιση της κρίσης.

Το καταπληκτικό είναι ότι η Γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε και πάλι τις διμερείς συμφωνίες εγγυήσεων, οι οποίες περιλαμβάνονται στα κείμενα του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επομένως θεωρητικά, αλλά και πρακτικά, έχει και η Γερμανία ανάψει το πράσινο φως για εγγυήσεις.

Παράλληλα, η κ. Μέρκελ επιμένει στην απόρριψη του ευρωομολόγου, γεγονός που δημιουργεί ένα κακό κλίμα σε επίπεδο ευρωζώνης, που δεν βοηθά και στην επίλυση των επιμέρους θεμάτων.



Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου