Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ντόμινο εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο πυροδοτεί η συγχώνευση Alpha - Eurobank



Ντόμινο αλυσιδωτών εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο αναμένεται να πυροδοτήσει η συγχώνευση της Alpha Bank με την Eurobank, καθώς η επιβίωση των τραπεζών στο σημερινό περιβάλλον απαιτεί συνένωση δυνάμεων, ώστε να μην επιτευχθεί αυτό που πολλοί φοβούνται, δηλαδή ο «αφελληνισμός» των τραπεζών και η εκποίηση τους σε εξευτελιστικές τιμές.

Η κίνηση αυτή, με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, που ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και σταμάτησαν στη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Την τελευταία 15ετίας πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εξαγορές και συγχωνεύσεις που οδήγησαν στη δημιουργία ισχυρών τραπεζικών ομίλων. Ταυτόχρονα μεγάλες ιστορικές τράπεζες, αλλά και μικρότερες σε μέγεθος τράπεζες, χάθηκαν από τον εγχώριο χάρτη καθώς απορροφήθηκαν από άλλες τράπεζες.

Εθνική Κτηματική Τράπεζα, Εθνική Στεγαστική, Τράπεζα Εργασίας, Ιονική Τράπεζα, ΕΤΒΑ, Εγνατία Τράπεζα, Δωρική Τράπεζα, Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος, Τράπεζα Αθηνών, Τράπεζα Κρήτης, Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης, Xiosbank, Aspis Bank αποτελούν επωνυμίες τραπεζών που εξαγοράσθηκαν ή συγχωνεύθηκαν και έπαψαν να λειτουργούν αυτόνομα, δημιουργώντας ανακατατάξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Επίσης, στη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου μια μεγάλη σε μέγεθος ιστορική ελληνική τράπεζα και μια μικρότερη σε μέγεθος, η Εμπορική και η Γενική Τράπεζα αντίστοιχα, πέρασαν στον έλεγχο δύο ισχυρών γαλλικών τραπεζικών ομίλων.

Η Εμπορική Τράπεζα εντάχθηκε στον όμιλο της Credit Agricole και η Γενική Τράπεζα (σήμερα Geniki Bank) στον όμιλο της Societe Generale.

Στις τραπεζικές συμφωνίες της τελευταίας 15ετίας ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων η συμφωνία της Alpha
Bank για την εξαγορά και συγχώνευση της Ιονικής Τράπεζα το 1999, καθώς και της Eurobank με την Τράπεζα Εργασίας.

Στη ιστορία των επιχειρηματικών κινήσεων στον τραπεζικό τομέα έμειναν και οι δύο προσπάθιες συνένωσης των δυνάμεων της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank, με στόχο τη δημιουργία του «εθνικού πρωταθλητή», που τελικά δεν καρποφόρησαν. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 2001 και η δεύτερη νωρίτερα εφέτος.

Μία ακόμη σημαντική πρόταση που τελικά επίσης δεν καρποφόρησε ήταν της Τράπεζας Πειραιώς, το καλοκαίρι του 2010, για ταυτόχρονη εξαγορά του 77% της Αγροτικής Τράπεζας και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού ομίλου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου