Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: από τις συνιστώσες στα εσωκομματικά «στρατόπεδα

Προϋποθέσεις αναζωπύρωσης και διαιώνισης της εσωτερικής αντιπαράθεσης για ζητήματα πολιτικής, αλλά και εσωκομματικά, δημιουργούνται στον ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από την ολοκλήρωση του 1ου συνεδρίου και την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής.
Το γεγονός ότι η Αριστερή Πλατφόρμα κατόρθωσε να «ψαλιδίσει» τα ποσοστά του κ. Αλ. Τσίπρα, τόσο στην διαδικασία εκλογής προέδρου, όσο και στην ψηφοφορία για την ΚΕ, έφεραν στην επιφάνεια κάποια στοιχεία, που πιθανώς να αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας για την πορεία του νέου κόμματος.
Την ίδια στιγμή πάντως, το γεγονός ότι πρώτοι σε σταυρούς αναδείχθηκαν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο τον κ. Ι. Δραγασάκη και τους κκ.Ευκλ. Τσακαλώτο και Ι. Μηλιό να ακολουθούν, μπορεί να θεωρείται ένδειξη για το ότι η πλειοψηφία της ΚΕ όχι μόνο ελέγχεται από τον κ. Τσίπρα, αλλά τάσσεται δια της ψήφου της και υπέρ μίας μετριοπαθούς στροφής του ΣΥΡΙΖΑ, εντός ευρώ και χωρίς μονομερείς ενέργειες.

Παρά ταύτα, οι πρώτες ενδείξεις εκ μέρους της Αριστερής Πλατφόρμας είναι σαφείς: η ενίσχυση του ποσοστού της στην ΚΕ (στο 30,1%) οδηγεί κατά πάσα βεβαιότητα σε μία σθεναρή υποστήριξη των θέσεών της και το ζήτημα είναι τι μεθόδους έκφρασης θα επιλέξει και πώς θα αντιδράσει η ηγεσία Τσίπρα σε φαινόμενα που θα εντείνουν την άποψη της πολυφωνίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν όψει αυτών, η εσωκομματική αντιπολίτευση κατέστησε ήδη από την Δευτέρα σαφείς τις προθέσεις της και άφησε να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει στην πορεία που έχει ήδη χαράξει - και που πάντως δεν είναι ταυτόσημη με εκείνη του κ. Τσίπρα.

Σε μία δήλωση που διακινήθηκε από τον ΣΥΝ, στελέχη της Πλατφόρμας, υπό καθεστώς ανωνυμίας τόνισαν μεταξύ των άλλων ότι «η Αριστερή Πλατφόρμα θεωρεί πολύ θετικό το ποσοστό που συγκέντρωσε η λίστα της στο ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «το ποσοστό αυτό καταδεικνύει εμπιστοσύνη προς την Αριστερή Πλατφόρμα  και επιβεβαιώνει τη μεγάλη και ανοδική απήχηση που συναντούν οι θέσεις και οι εναλλακτικές προτάσεις της όχι μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε όλη την Αριστερά και τον κόσμο της και ευρύτερα στην κοινωνία».

Κατόπιν αυτών, τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν ότι «η Αριστερή Πλατφόρμα βεβαιώνει ότι μετά το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμη από καλύτερες θέσεις να ενισχύσει τις προσπάθειές της για την ενότητα και την ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και για τη συνεργασία και συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων, κατευθύνσεις που συνιστούν την εγγύηση για την προοδευτική ανατροπή στη χώρα και μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία, στηριγμένη στους μεγάλους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, ανοίγοντας νέους προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς ορίζοντες».   

«Το συνέδριο δημιούργησε περισσότερα προβλήματα»

Στον απόηχο του συνεδρίου εξάλλου, ο κ. Στ. Κουβελάκης, στέλεχος της Πλατφόρμας, εξαπέλυσε μέσω της ιστοσελίδας iskra σφοδρή επίθεση κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας δραματικές τις εξελίξεις του Σαββάτου και την αντιπαράθεση που εκδηλώθηκε μεταξύ ηγεσίας και Πλατφόρμας και τονίζει μεταξύ των άλλων ότι οι εξελίξεις αυτές «δυστυχώς επιβεβαίωσαν πλήρως και τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τις συνέπειες της επιλογής της διεξαγωγής ενός συνέδριου βιαστικά οργανωμένου, εσωστρεφούς, επικεντρωμένου σε οργανωτικά θέματα, μακρυά από τα καυτά προβλήματα των εργαζόμενων και της κοινωνίας. Ενός παράδοξου ιδρυτικού συνεδρίου που κατέληξε να δημιουργεί πολύ περισσότερα, και, προπαντός, πολύ σοβαρότερα προβλήματα απ' όσα έλυσε ή επιχείρησε να λύσει».




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου