Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Μέρκελ: Ερμηνεύουμε διαφορετικά το νόμο για τις πολεμικές αποζημιώσεις

- Η Γερμανίδα πολιτικός ξεκαθάρισε ότι «αυτό δεν αλλάζει, παρά τις πρόσφατες αξιώσεις» - Ανοικτό για την ελληνική πλευρά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων - Το ΥΠΕΞ παραπέμπει στις δηλώσεις Κούρκουλα...

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Βερολίνο πριν από τις θερινές διακοπές της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στο ελληνικό αίτημα των πολεμικών αποζημιώσεων σχολίασε πως «η δική μας ερμηνεία του νόμου είναι διαφορετική». 

Παράλληλα, η κυρία Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι «αυτό δεν αλλάζει, παρά τις πρόσφατες αξιώσεις».

Να σημειωθεί πως στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η Γερμανία καγκελάριος δήλωσε ότι  για την χώρα μας προβλέπει πλεόνασμα στο τέλος του έτους, ενώ για ακόμη μία φορά εξέφρασε την αντίρρησή της για ενδεχόμενο νέο «κούρεμα», καθώς -όπως διατείνεται- οι συνέπειες θα ήταν «ανυπολόγιστες».

«Εάν όλα συνεχίσουν έτσι, η Ελλάδα στο τέλος του έτους θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ και αναφέρθηκε στον περιορισμό του ελληνικού ελλείμματος κατά 50%.

«Έχω πει επανειλημμένα ότι δεν βλέπω κούρεμα χρέους για την Ελλάδα», τόνισε από την άλλη για το ενδεχόμενο haircut στην Ελλάδα η καγκελάριος. 

Η συζήτηση αυτή, όπως υπογράμμισε, θα μπορούσε να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει «μαζική ανασφάλεια» στους επενδυτές της Ευρωζώνης και «θα μπορούσαν να τεθούν υπό αμφισβήτηση όσα έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια».

Ακόμη, στην ίδια συνέντευξη η κυρία Μέρκελ εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την πρόοδο που σημειώνουν οι χώρες της Ευρωζώνης που περνούν κρίση.

«Σε όλες τις υπό κρίση χώρες αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα, μειώνεται το κόστος μονάδας παραγωγής, ενώ έχουν υποχωρήσει σημαντικά τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων», τόνισε και επανέλαβε ότι η ίδια στις προσπάθειές της καθοδηγείται από την επίγνωση ότι η Γερμανία δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να ευημερεί, εάν δεν ευημερεί ολόκληρη η Ευρώπη.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
Στις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα, προ ημερών στη Βουλή, παραπέμπει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Το ζήτημα συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε, όπως και στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόφλανγκ Σόιμπλε, αναφέρει το υπουργείο. 

Και καταλήγει: «Ό,τι έχει ειπωθεί, τέλος, από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κούρκουλα, ο οποίος μετέφερε στη Βουλή τις θέσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, κατά τη συζήτηση της τελευταίας επίκαιρης ερώτησης επί του θέματος, ισχύει απολύτως». 

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κούρκουλας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, είχε δηλώσει πως το ζήτημα μένει ανοιχτό για την ελληνική πλευρά, συμπληρώνοντας: «Πιστεύουμε ότι αν αυτό το θέμα αιωρείται πάντα, χωρίς επίλυση, θα υπονομεύει τις ελληνογερμανικές σχέσεις, διότι θα δημιουργούσε στη συνείδηση του ελληνικού λαού ένα αίσθημα αδικίας, θα τροφοδοτούσε μια θεώρηση συνωμοσιολογική, θα επέτρεπε ανέξοδες επιδείξεις υπερπατριωτισμού, που δεν θα συνέβαλαν στην ομαλή εξέλιξη και εμβάθυνση των ελληνογερμανικών σχέσεων, οι οποίες είναι στρατηγικής σημασίας για εμάς. Όχι δεν θα ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο, θα τεκμηριώσουμε τη θέση μας και θα το θέσουμε, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, με καλή πίστη μεταξύ φίλων, συμμάχων και εταίρων που έχουν προοπτική στρατηγικής συνεργασίας».





http://www.protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου