Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Η επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ ζητά να διαλυθεί η τρόικα

reding
Η επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Βίβιαν Ρέντινγκ κάλεσε η διεθνής τρόικα των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να διαλυθεί, σύμφωνα με μια γερμανική εφημερίδα.

“Η τρόικα θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί” φέρεται να είπε η Ρέντινγκ, σύμφωνα με την προδημοσίευση ενός αποσπάσματος άρθρου που δημοσιεύει στο αυριανό της φύλλο η εφημερίδας Stuttgarter Zeitung. Η Ρέντινγκ φέρεται να πρόσθεσε ότι προβλήματα της Ευρώπης πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά και μόνον από την ΕΕ, δίχως καμία βοήθεια από το ΔΝΤ.
“Η τρόικα ήταν απαραίτητη όταν συνέτρεχε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όταν χρειαζόταν να δημιουργηθεί κάτι στα γρήγορα, πλέον όμως η Ευρώπη διαθέτει τα αναγκαία όργανα αλλά και την εμπειρία να φέρει σε πέρας τις κατάλληλες αναλύσεις και να παρεμβαίνει σε οικονομικές και χρηματοοικονομικές κρίσεις”, είπε η Ρέντινγκ.
Η τρόικα διαπραγματεύεται με κράτη μέλη της ευρωζώνης που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία σχετικά με τα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν σε αντάλλαγμα για την εκταμίευση της δανειακής βοήθειας. Επίσης εποπτεύει την εφαρμογή των μέτρων.
Η Ρέντινγκ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να χειριστεί καλύτερα από το ΔΝΤ το οικονομικό μοντέλο το οποίο ορίζει η Συνθήκη της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι θεωρεί παράλογο άνθρωποι από χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία, που έχουν χαμηλότερο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) από την Ελλάδα, να συνεισφέρουν για τον δανεισμό της.
Η Γερμανία και η Φινλανδία επιμένουν ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετέχει στην διαχείριση οικονομικών κρίσεων. Όμως, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε τον περασμένο μήνα ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν μπορεί να είναι μόνιμη και ότι το Ταμείο θα μπορέσει να αποχωρήσει από την Τρόικα αφού τα τρέχοντα προγράμματα χρηματοοικονομικής στήριξης που έχουν συμφωνηθεί ολοκληρωθούν.
Αντιθέτως η Ρέντινγκ φέρεται να δήλωσε ότι το Ταμείο θα μπορούσε να αποχωρήσει μέσα σε δύο μήνες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου