Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Γιάννης Στουρνάρας: «Σώσαμε το ευρώ, το 2014 βγαίνουμε από την ύφεση»

Η ελληνική οικονομία περνάει σταδιακά σε φάση σταθεροποίησης, εντός του πλαισίου των προβλέψεων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμώντας ότι επανέρχεται σιγά σιγά η εμπιστοσύνη και μέσα στο 2014 θα βγούμε από την ύφεση.

«Η Ελλάδα - είτε μας αρέσει είτε όχι -  αλλάζει. Αλλάζει προς όφελος δικό της και προς όφελος του Ευρωπαϊκού Εγχειρήματος, στο οποίο διεκδικεί σημαντικό ρόλο. Η διάσωση του ευρώ σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι στάθηκε όρθια η Ελλάδα», επεσήμανε ο ΥΠΟΙΚ, μιλώντας στην εκδήλωση της βουλευτού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μαριέττας Γιαννάκου, με θέμα «Νέα Ευρώπη Τώρα».
Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας και του κρατικού μηχανισμού και τόνισε πως με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η χώρα μας, στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν συμβάλλει απλά στη διατήρηση της σταθερότητας της Ευρωζώνης, αλλά αποδεικνύει την προσήλωσή της στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και το κοινό μας όραμα.
Παρουσιάζοντας ορισμένα από τα επιτεύγματα της Ελλάδας, ο κ. Στουρνάρας είπε πως η χώρας μας κάλυψε ήδη μεγάλη απόσταση όσον αφορά στη μείωση των δίδυμων ελλειμμάτων που χαρακτήριζαν την οικονομία της: δηλαδή του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας.
Στο μεν δημοσιονομικό έλλειμμα έχουμε καλύψει τα 2/3 μέχρι το τέλος της προσπάθειας - δηλαδή την επίτευξη 4,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 - ενώ στην ανταγωνιστικότητα έχουμε καλύψει κυριολεκτικά όλη την απώλεια, που είχαμε από τότε που μπήκαμε στο ευρώ μέχρι το 2009, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου