Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Τρία χρόνια συμπληρώνονται αύριο από τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλα. Η υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο εξακολουθεί να καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου. Η έρευνα από την Αντιτρομοκρατική δεν ολοκληρώθηκε, η δικογραφία δεν σχηματίστηκε ποτέ και η οργάνωση που με προκήρυξη ανέλαβε την ευθύνη, η «Σέχτα Επαναστατών», έχει «σιγήσει».

Η οικογένεια του δημοσιογράφου εδώ και λίγες ημέρες με αίτημά της στον εισαγγελέα ζητά να φύγει ο φάκελος από την Αντιτρομοκρατική και να αναλάβει ανακριτής εξ ολοκλήρου τις έρευνες.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Σωκράτη Γκιόλια, που οι πληροφορίες τον έφεραν να είναι ο διαχειριστής του blog «troktiko», ξεκίνησε τα ξημερώματα της 19ης Ιουλίου του 2010. 

Ήταν 5:21 το πρωί όταν άγνωστος χτύπησε το κουδούνι του διαμερίσματος στην πολυκατοικία που διέμενε, στην Ηλιούπολη. 



Ο δράστης ισχυρίστηκε ότι ήταν αστυνομικός και κάλεσε τον δημοσιογράφο να κατέβει γιατί του έκλεψαν το αυτοκίνητο.

Στις 5:26, ο Σωκράτης Γκιόλιας κατέβηκε με το ασανσέρ στο ισόγειο, άνοιξε την πόρτα και βγήκε στην είσοδο. 

Οι δράστες τον «γάζωσαν» με δεκάδες σφαίρες, προτού ο ίδιος προλάβει να αντιδράσει. Από το μπαλκόνι, παρακολουθούσε η σύζυγός του, η οποία ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί τους. 

Στις 6:10, εντοπίζεται το αυτοκίνητο με το οποίο εκτιμάται ότι διέφυγαν οι δράστες, στη συμβολή της Βουλιαγμένης με την Λεωνιδίου, ενάμιση χιλιόμετρο από το σημείο της δολοφονίας. 

Πρόκειται για ένα σκουρόχρωμο Honda Civic, το οποίο είχε κλαπεί από στις 17 Ιουλίου, από τον Άλιμο. 

Οι δράστες είχαν πυρπολήσει το όχημα, προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.



Πολλά ερωτήματα ωστόσο, ακόμα και σήμερα, παραμένουν αναπάντητα. Τα όπλα της δολοφονίας δεν έχουν βρεθεί ακόμα ενώ πληροφορίες λένε ότι στο κομμάτι των πειστηρίων και των καταθέσεων η Αστυνομία ενήργησε πλημμελώς. Για παράδειγμα δεν κλήθηκε να δώσει λεπτομερή κατάθεση ο μοναδικός άνθρωπος που έζησε δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο το σκηνικό του θανάτου. 

Στον φάκελο που έχει η Αστυνομία υπάρχει μια μονοσέλιδη κατάθεση, η οποία, όμως, έχει μόνο με μερικές κουβέντες που μπόρεσε να εκστομίσει η σύζυγος του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου στους αστυνομικούς τη στιγμή που έφτασαν στο σημείο αμέσως μετά τη δολοφονία. Επιπλέον κανείς από τους αστυνομικούς δε ζήτησε για έρευνα το προσωπικό λάπτοπ του Σωκράτη Γκιόλια και το ένα από τα δύο προσωπικά του τηλέφωνα.



Αλυτος παραμένει μέχρι στιγμής και ο γρίφος με το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε η ομάδα των εκτελεστών για να διαφύγει από το σημείο της επίθεσης.

Ενα καμένο όχημα που βρέθηκε λίγη ώρα μετά σε παράδρομο της Βουλιαγμένης αποδόθηκε σε αυτούς. 

Ωστόσο τρία χρόνια μετά τα στοιχεία δείχνουν ότι ενδεχομένως να ήταν ένα τρικ των δραστών για να θολώσουν τα νερά και να μπερδέψουν τις Αρχές σε ό,τι είχε να κάνει με το δρομολόγιο διαφυγής.

Οταν το απόγευμα της 4ης Δεκεμβρίου 2010 οι αστυνομικοί έμπαιναν σε αποθήκη-γιάφκα στη Νέα Σμύρνη, στην Αντιτρομοκρατική πίστευαν ότι βρήκαν το οπλοστάσιο της «Σέχτας Επαναστατών». 

Οι βαλλιστικές, όμως, τους διέψευσαν, αφού όλα τα όπλα ήταν καθαρά. Στη φωτογραφία, όμως, που έστειλε η οργάνωση με το οπλοστάσιό της όταν αναλάμβανε τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, ο οπλισμός έφερε πολλές ομοιότητες με τα ευρήματα της Νέας Σμύρνης. 

Αυτό που έλειπε ήταν τα δύο όπλα-ταυτότητα της οργάνωσης, τα οποία και χρησιμοποιήθηκαν στη δολοφονία του δημοσιογράφου, στην εκτέλεση του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα στα Πατήσια και στις δύο ακόμα επιθέσεις της οργάνωσης στο Α.Τ. Κορυδαλλού και στο ALTER. 

Στο συμπέρασμα που καταλήγουν οι αστυνομικοί είναι ότι τα όπλα-σφραγίδα βρίσκονται κάπου κρυμμένα, γεγονός που σημαίνει ότι είναι δυνατόν ανά πάσα στιγμή η οργάνωση να βγει από τον λήθαργο και να ξαναχτυπήσει. 


Ποιος ήταν ο Σωκράτης Γκιόλιας



O Σωκράτης Γκιόλιας γεννήθηκε στη Γερμανία στις 13 Φεβρουαρίου 1973. Ήταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας, και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ήταν 37 ετών, παντρεμένος και είχε ένα μικρό παιδί, ηλικίας περίπου δύο ετών. Η σύζυγός του, Αδαμαντία, ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί τους, όταν ο σύζυγός της έπεφτε νεκρός. 

Σε ηλικία 19 ετών άρχισε να εργάζεται στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό New Channel. Παρέμεινε για 17 χρόνια στενός συνεργάτης και αρχισυντάκτης των εκπομπών του, μέχρι τον Οκτώβριο του 2008, όταν και η σχέση τους, επαγγελματική και προσωπική, έληξε με επεισοδιακό τρόπο. 

Πληροφορίες έφεραν τον δημοσιογράφο να είναι ο διαχειριστής του blog «troktiko», κάτι που ο ίδιος διέψευδε. Τους τελευταίους μήνες ο Σωκράτης Γκιόλιας ήταν διευθυντής στο «Ράδιο Θέμα». 

Παράλληλα, ασχολείτο με την μεγάλη του αγάπη, το αθλητικό ρεπορτάζ και συγκεκριμένα με αυτό του στίβου, το οποίο κάλυπτε τα τελευταία χρόνια για λογαριασμό της αθλητικής εφημερίδας «Πρωταθλητής».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου