Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο στην Πορτογαλία

coelho
Η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία παρατείνεται, καθώς απομακρύνεται η προοπτική –μετά την πρωτοβουλία του προέδρου της χώρας– να καταλήξουν τρία κόμματα σε μία συμφωνία για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας», του οποίου αποστολή θα είναι να εξασφαλίσει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων και των μέτρων του προγράμματος δανεισμού, που ισχύει στη χώρα από τον Μάιο του 2011.

Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) του πρωθυπουργού Πέντρου Πάσους Κουέλιου, στον ήσσονα σύμμαχό του στην συντηρητική κυβέρνηση συνεργασίας, το CDS-PP και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, συνεχίσθηκαν σήμερα με τη μεγαλύτερη δυνατή διακριτικότητα, χωρίς ωστόσο να φαίνεται στον ορίζοντα κάποια ελπίδα να επιτευχθεί πρόοδος.
Τα τρία κόμματα εξέδωσαν χθες βράδυ, χωριστά, πανομοιότυπες ανακοινώσεις για να υπογραμμίσουν πως δίνουν διορία μίας εβδομάδας στις διαπραγματεύσεις ώστε να επιτευχθεί το σύμφωνο υπέρ του οποίου έχει εκφρασθεί ο πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα.
Τα τρία κόμματα ήσαν εκείνα που τάχθηκαν υπέρ της δανειακής σύμβασης των 78 δισεκ. ευρώ, που χορηγήθηκαν στην Πορτογαλία από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ έναντι της εφαρμογής ενός αυστηρού προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Οι Σοσιαλιστές, που βρίσκονταν στην εξουσία όταν βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση η δανειακή σύμβαση, έκτοτε έχουν αποστασιοποιηθεί και επικρίνουν δριμύτατα τον πρωθυπουργό για υπερβάλλοντα ζήλο στην εφαρμογή των απαιτήσεων της ‘τρόικας’, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η ύφεση και να αυξάνεται η ανεργία.
Η συμμετοχή των Σοσιαλιστών στις διαβουλεύσεις για το σύμφωνο έχει επικριθεί από τα κόμματα της Αριστεράς.
Υπό τον φόβο μίας πιθανής πολιτικής απομόνωσής του, το PS σε μία ανακοίνωσή του, που έχει προκαλέσει έκπληξη στους πολιτικούς αναλυτές, επισήμανε πάντως πως θα στηρίξει την πρόταση μομφής που έχει καταθέσει η άκρα αριστερά, και η οποία μέλλει να εξετασθεί την ερχόμενη Πέμπτη από το Κοινοβούλιο.
«Το PS θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής που αποβλέπει στην ανατροπή της κυβέρνησης και την ίδια στιγμή διαπραγματεύεται το σχέδιο ‘εθνικής σωτηρίας’ που προβλέπει εκλογές. Σχιζοφρένεια; Μάλλον περί αυτού πρόκειται», γράφει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Diario Economico.
Από την πλευρά του, ο Καβάκου Σίλβα προτείνει στα πλαίσια του σχεδίου πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο του 2014, οπότε και προβλέπεται πως η χώρα θα έχει εξέλθει από τους εξαναγκασμούς του δανειακού προγράμματος. Μία πρόταση που οι Σοσιαλιστές θα ήσαν πρόθυμοι να δεχθούν, ακόμη κι εάν σήμερα εμφανίζονται να επιθυμούν να διεξαχθούν οι εκλογές άμεσα.
«Κάθε φορά γίνεται όλο και πιο σαφές πως το PS θα κάνει τα πάντα ώστε οι διαπραγματεύσεις με τα άλλα κόμματα να έχουν ένα και μόνον ένα αποτέλεσμα: μία πλήρη αποτυχία», προσθέτει η εφημερίδα.
Εν γένει, θεωρείται δύσκολο πως θα μπορέσουν οι Σοσιαλιστές αφ’ ενός να στηρίξουν μία κυβέρνηση, της οποίας την παραίτηση δεν έχουν σταματήσει να αξιώνουν και να συνεχίσουν μία λιτότητα, την οποία θεωρούν υπερβολική, ενώ αφ’ ετέρου ζητούν να εφαρμοσθούν μέτρα υπέρ της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Τα πολιτικά συμφέροντα της Δεξιάς και της Αριστεράς είναι τόσο αποκλίνοντα που η επίτευξη ενός συμφώνου «εθνικής σωτηρίας» έχει περιβληθεί τον μανδύα της «επικίνδυνης αποστολής»: «Τι είδους συμφωνία μπορεί άραγε να υπάρξει όταν οι αποκλίσεις είναι τόσο μεγάλες;» διερωτάται η εφημερίδα Πούμπλικου, προσθέτοντας: «ως τώρα κανένα κόμμα δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι δεν θέλει τον διάλογο. Αλλά είναι αρκετό αυτό;»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου