Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Τα τρία «αγκάθια» για τον Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 74,07%. Το Ιδρυτικό Συνέδριο ολοκληρώθηκε με τις ψηφοφορίες για την ανάδειξη των οργάνων του ενιαίου πλέον κόμματος.


Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας υπέστη 3 ήττες. Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η επόμενη μέρα βρίσκει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμέτωπο με τρία σοβαρά «αγκάθια»: την υποχώρησή του ως προς τη διάλυση των συνιστωσών, τη ρήξη του με τον Μανώλη Γλέζο αλλά και την επίσημη «συγκρότηση σε σώμα» μιας ισχυρότατης, κατά τα φαινόμενα, εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να υποχωρήσει ως προς το μείζον θέμα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών παρά τη σκληρή γραμμή που επέλεξε λεκτικά αλλά και παρά την υποχώρηση του Μανώλη Γλέζου στην ομιλία του το μεσημέρι του Σαββάτου. 

Παράλληλα, ο κ. Γλέζος κατέδειξε όλο το πενθήμερο που κράτησε το ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος ότι εφεξής δεν είναι δεδομένος σύμμαχος του Τσίπρα αλλά μπορεί να γίνει και... αντίπαλός του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το μεσημέρι του Σαββάτου συμφώνησε με την αρχή «ένα μέλος, μία ψήφος», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δέχεται την αυτοδιάλυση της συνιστώσας του, όταν ήρθε η ώρα των ψηφοφοριών μίλησε για τρίτη φορά και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Τσίπρας κατάφερε να απομονώσει τις θέσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Οι 4 τροπολογίες που κατέθεσε ο επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας» απορρίφθηκαν με ευρεία πλειοψηφία. Παράλληλα, κατάφερε να περάσει την άποψή του για εκλογή προέδρου από το Συνέδριο.

Ωστόσο, αναγκάστηκε να συμβιβαστεί στα χωριστά ψηφοδέλτια για την εκλογή μελών της Κεντρικής Επιτροπής με αποτέλεσμα να κατατεθούν 6 λίστες. 

Αυτό διέψευσε τις προσδοκίες του για εκλογή με τεράστια ποσοστά. Αντιμετώπισε μάλιστα ένα τεράστιο ποσοστό λευκών ψηφοδελτίων (20,57%), ενώ δεν έγινε πράξη ούτε η επιθυμία των τσιπρικών να είναι ο μοναδικός υποψήφιος καθώς υπήρξαν δύο αντίπαλες υποψηφιότητες ( η κ.α Σίσσυ Βωβού και ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος).

Το σοβαρότερο όμως πρόβλημα για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ ακούει στο όνομα Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος έκανε επίδειξη δύναμης διαμηνύοντας στον Αλέξη Τσίπρας ότι είναι ένας υπολογίσιμος εσωκομματικός αντίπαλος, παρότι είδε τις αντιευρωπαϊκές τροπολογίες του να απορρίπτονται.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου