Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Reuters: Το ΔΝΤ θα… συρθεί στο νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους


Christine-Lagarde
Μπορεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δηλώνει κάθετα αντίθετο στο ενδεχόμενο ενός ελληνικού OSI, δηλαδή του “κουρέματος” του χρέους της Ελλάδας που βρίσκεται στα χέρια δημοσίων πιστωτών, φαίνεται ωστόσο ότι το Ταμείο κάνει… καθυστέρηση για το αναπόφευκτο.

Σε δημοσίευμά του, το πρακτορείο Reuters υποστηρίζει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αναγκαστεί να συρθεί στο νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, που θα αποφασίσουν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδα με την έγκριση και ενθάρρυνση της Γερμανίας, μετά τις εκλογές για τη νέα Μπούντεσταγκ τον Σεπτέμβριο, και την αναμενόμενη επανεκλογή της Άνγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία.
Αν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που θα σημειωθεί αναδιάρθρωση χρέους μιας χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτι που σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές θα “τσαλακώσει” την εικόνα του ΔΝΤ ως του πλέον φερέγγυου διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού.
Οι ίδιοι διεθνείς παρατηρητές επισημαίνουν ότι η Ευρώπη δεν θα τολμήσει ποτέ να προχωρήσει σε αναδιάθρωση του ελληνικού “χρέους” χωρίς να έχει εξασφαλίσει νωρίτερα τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ, για συμμετοχή του Ταμείου στην όλη διαδικασία.
Από τη στιγμή λοιπόν που το νέο “κούρεμα” θεωρείται πλέον περίπου δεδομένο, αντίστοιχα δεδομένη θεωρείται και η συμφωνία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δηλαδή… των ΗΠΑ που πολιτικά το επηρεάζουν καθοριστικά, με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου