Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Γιατί ο ΣΕΒ αγάπησε τον Τσίπρα

Ένα ιδιόμορφο, όσο και απρόβλεπτο φλερτ βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες. Αυτό ανάμεσα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Η πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δημήτρης Δασκαλόπουλος στον Αλέξη Τσίπρα και η ανταπόκριση του τελευταίου να μιλήσει στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ το μεσημέρι της Δευτέρας, δεν ήταν απλά μία τυπική κίνηση, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά αποτελεί και ένα ουσιαστικό βήμα προσέγγισης των δύο πλευρών ώστε να υπάρχει πια ένας μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας, με δεδομένες τις διαφορετικές απόψεις.



Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συζήτηση περίπου 40 λεπτών και μακριά από τα βλέμματα των δημοσιογράφων με τον κ. Δασκαλόπουλο και άλλα στελέχη του προεδρείου του ΣΕΒ. Στη συζήτηση μετείχαν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που συνόδευαν τον κ. Τσίπρα, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, η Νάντια Βαλαβάνη και ο Γιάννης Μηλιός.


Σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και καιρό υπήρχε μία παρασκηνιακή προσπάθεια να συναντηθεί το προεδρείο του ΣΕΒ με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όμως ευγενικά και ευσχήμως η Κουμουνδούρου δεν είχε ανταποκριθεί στη διάθεση αυτή του Συνδέσμου. Έτσι βρέθηκε η ευκαιρία με τη γενική συνέλευση, ώστε να ανταλλαγούν κάποιες απόψεις και υπάρξει μία καλύτερη γνωριμία ανάμεσα στα δύο μέρη.


Είναι γεγονός ότι ο κ. Δασκαλόπουλος, επικεφαλής μίας τάσης «φωτισμένων» στους κόλπους του ΣΕΒ, βλέπει χωρίς προκαταλήψεις και με μεγάλο ενδιαφέρον τα νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και αναγνωρίζει ως κρίσιμης σημασίας το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θεωρεί δηλαδή ότι το περσινό εκλογικό αποτέλεσμα είναι συγκυριακό, αλλά εκτιμά ως δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον σταθερά ο δεύτερος μεγάλος πόλος στην πολιτική ζωή, εκείνος, που ουσιαστικά εκφράζει την αριστερά και κεντροαριστερά στη χώρα.


Πιστεύει δε ότι ακόμη κι αν δεν κυβερνήσει σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφές ότι θα έχει καθοριστικό λόγο στα πράγματα και τις εξελίξεις. Για τον κ. Δασκαλόπουλο είναι αναγκαίο να μην «δαιμονοποιείται» ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι κοινωνικές ομάδες και οι παραγωγικοί φορείς, όπως ο ΣΕΒ, να προσπαθήσουν για την, τρόπον τινά, «υπεθυνοποίησή του», καθώς σε ένα ενδεχόμενο ανάληψης της διακυβέρνησης από την αριστερά, τότε απαιτούνται συνεννοήσεις και επίδειξη ρεαλισμού απ’ όλους.


Έτσι κι αλλιώς ο κ. Δασκαλόπουλος θεωρεί τη συνταγή του μνημονίου αποτυχημένη και αδιέξοδη, ενώ επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στον πρώην δικομματισμό για το πελατειακό, διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό κράτος – διαπιστώσεις, που άνετα συμπίπτουν με εκείνες που κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ.


Από την πλευρά της η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται τις νέες προσεγγίσεις, που κάνουν άνθρωποι του ΣΕΒ, αλλά τηρεί πάντα επιφυλακτική στάση. Θέλει την επαφή, αλλά με μέτρο, για να μην φουντώσει η φιλολογία περί «ενσωμάτωσης» και «συμβιβασμών». Γνωρίζει όμως ότι είναι αναγκαία η ανταλλαγή απόψεων και γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση, μίλησε στη γενική συνέλευση και είχε μαζί του προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, παρά τις αντιρρήσεις κάποιων στην Κουμουνδούρου, που πίστευαν ότι δεν έπρεπε να πάει καν στην εκδήλωση.


http://www.protothema.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου