Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Η Κομισιόν διέλυσε την προσδοκία ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα


Οι θυσίες των Ελλήνων δεν τελείωσαν, όπως μας υπόσχεται η κυβέρνηση, ήλθε η εκτίμηση της Κομισιόν για πρόσθετα μέτρα μεταξύ 7,5 και 8 δισ. ευρώ στη διετία 2015 - 2016, επιβεβαιώνοντας τις Κασσάνδρες ότι το πρόγραμμα δεν θα μείωνε το δημοσιονομικό κενό ως την λήξη του Μεσόπροθεσμου Προγράμματος.

Την ώρα που ο Υπουργός Οικονομικών πανηγυρίζει για τις δόσεις των δανεικών που εκταμιεύονται, τις οποίες ο ελληνικός λαός πληρώνει με δυσβάσταχτα μέτρα έρχεται η εκτίμηση της έκθεσης ότι η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές θα παραμείνει δύσκολη για πολλά χρόνια μετά το 2014 διαψεύδοντας τις δικές του δηλώσεις ότι η επιστροφή στις αγορές μπορεί να έλθει και από το τέλος του 2014.

Όλη η επικοινωνιακή προσπάθεια για βελτίωση του κλίματος εδράζεται στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και σε δημοσιεύματα του ξένου τύπου για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση κατά των εργαζομένων και της δημόσιας περιουσίας με τη σημείωση ότι δεν υπάρχουν έντονες αντιδράσεις που να δρομολογούν κοινωνικές εντάσεις και εκρήξεις.  

Ποια είναι, όμως, η αλήθεια για τα πλεονάσματα και τα ελλείμματα;

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα 330 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο του έτους, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 3,6 δισ. ευρώ.

Το σημαντικότερο στοιχείο της αποτυχίας του κ. Στουρνάρα είναι η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα προ φόρων κατά 473 εκατ. ευρώ.

Μα τότε πως βγαίνουν τα πλεονάσματα;

Η δημιουργική λογιστική τα πετυχαίνει όλα, για λίγο, όπως με την είσοδο μας στην ΟΝΕ. Το μυστικό στη συγκράτηση του πρωτογενούς ελλείμματος είναι ότι το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου αποφασίστηκε μεγάλη μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 1,45 δισ. ευρώ.

Το ανησυχητικό για την κυβέρνηση είναι η επιστροφή των πρωτογενών ελλειμμάτων από τον Απρίλιο, με την παράλληλη υστέρηση των εσόδων στα 473 εκατ. ευρώ.

Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι πάμε καλύτερα από τους στόχους και έχουμε συγκρατημένα ελλείμματα. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος γιατί η άλλη έχει αρχίσει και δημιουργεί εφιάλτες στο οικονομικό επιτελείο και αυτό γιατί έχουν, πλέον, εξαντληθεί τα «μαγικά» και οι τεχνικές παρεμβάσεις, στις οποίες στηρίχτηκαν οι πανηγυρισμοί των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά το παρελθόν.

Το υπουργείο οικονομικών έχει να αντιμετωπίσει ανυπέρβλητα προβλήματα στην πραγματική οικονομία και ο όποιος καλλωπισμός των αριθμών δεν καλύπτει την πραγματικότητα που δείχνει την αναποτελεσματική πολιτική που ακολουθεί ο Γιάννης Στουρνάρας τον τελευταίο χρόνο:    

Πετσόκομμα στην επιστροφή φόρων ύψους 544 εκατ. ευρώ. Το ΥΠΟΙΚ είχε προϋπολογίσει την επιστροφή φόρων ύψους 869 εκατ. ευρώ, στο τετράμηνο και επέστρεψε, λιγότερα από τα μισά, μόλις 325 ευρώ.

Πετσόκομμα στην εκταμίευση κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 914 εκατ. ευρώ. Το ΥΠΟΙΚ είχε προϋπολογίσει να καταβάλει για τα έργα του ΠΔΕ στο τετράμηνο του 2013 το ποσό των 1.750 εκατ. ευρώ, και κατέβαλε τελικά το ποσό 836 εκατ. ευρώ.

Πετσόκομμα πληρωμής λειτουργικών δαπανών, υπουργείων και άλλων δημοσίων φορέων. Οι πρωτογενείς δαπάνες στο τετράμηνο διαμορφώθηκαν στο ποσό των 14.651 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 16.102 εκατ. ευρώ, δηλαδή αναβλήθηκαν πληρωμές ύψους 1.451 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού (τακτικός και ΠΔΕ) είναι μειωμένες κατά 2.529 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου του ΥΠΟΙΚ.

Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι αυτό είναι νοικοκύρεμα και περιορισμός σπατάλης, δεν είναι,  καθώς πρόκειται για υποχρεώσεις και δαπάνες του κράτους που θα έδιναν ρευστότητα στην αγορά. Παρά το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς σε κάθε ομιλία τους τονίζει τη σημασία που έχει για την οικονομία η ρευστότητα και οι επενδυτικές κινήσεις, στην πράξη το υπουργείο οικονομικών τον ακυρώνει.

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας η αποπληρωμή του χρέους

Ο κυβερνητικός μύθος περί πλεονασμάτων που θα δώσουν τη δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως σενάριο για ταινία επιστημονικής φαντασίας, και αυτός, όμως, τελειώνει με το επερχόμενο νέο κούρεμα.

Το πρωτογενές πλεόνασμα βγαίνει αφού πρώτα αφαιρεθούν οι ανάγκες εξυπηρέτησης τοκοχρεολυσίων του δημόσιους χρέους.

Οι τόκοι συνδέονται με το ρυθμό ή την ανακοπή αύξησης ως προς την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και τα χρεολύσια είναι ουσιαστικά η αποπληρωμή του κεφαλαίου του.

Αν ρωτήσετε κάποιον κυβερνητικό παράγοντα για το ύψος του χρέους, το πιθανότερο είναι να μην πάρετε συγκεκριμένη ή σωστή απάντηση. 

Με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ και μετά από δύο κουρέματα,στο τέλος του 2012 το χρέος  διαμορφώθηκε σε 307 δις ευρώ (€).

Το 2013 οι δαπάνες τόκων είναι 6,4 δισ και χρεολυσίων 52,9 δισ για την εξυπηρέτηση του χρέους. 
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να αρχίσει η μείωση του χρέους. Για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να έχει πλεόνασμα πάνω από 6,4 δις που είναι ανάγκες για τους τόκους και με το επιπλέον να αποπλήρωνε το χρέος.

Για να συμβεί αυτό θα έπρεπε για τα επόμενα 20 χρόνια να έχουμε μέσο όρο ανάπτυξης  τουλάχιστον 5%! Αυτό, λοιπόν, είναι το σχέδιο των δανειστών που υιοθετεί η κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση, με υφεσιακά μέτρα, αυστηρή λιτότητα και αποκρατικοποιήσεις σε νευραλγικούς πυλώνες της οικονομίας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εφαλτήριο ανάπτυξης. Κάποιοι ελπίζουν και ονειρεύονται απογείωση της ελληνικής οικονομίας χωρίς…καύσιμα!   

Νίκος Παναγιωτόπουλος 

http://newpost.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου