Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Τι κάνει σήμερα η Τάνια Τσανακλίδου;

Όσοι την ξέρουν από κοντά της «βγάζουν το καπέλο» και για το χαρακτήρα της αλλά και για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις καταστάσεις της ζωής. Όσοι πάλι δεν έτυχε να την ξέρουν, αρκούνται στην υπέροχη φωνή της όταν ερμηνεύει τα τραγούδια της.
 

Η Τάνια Τσανακλίδου γεννήθηκε στη Δράμα όμως σε πολύ μικρή ηλικία μετακόμισαν με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη. Στα οκτώ της άκουσε για μια θεατρική σκηνή που λειτουργούσε και από παιδική περιέργεια διεκδίκησε έναν ρόλο στο θέατρο της Μαίρης Σοΐδου ενώ ένα χρόνο αργότερα έπαιξε στο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του θιάσου Μυράτ-Ζουμπουλάκη. 

Είχε αποφασίσει τι ήθελε να σπουδάσει και γι’ αυτό γράφτηκε στη σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ενώ ταυτόχρονα σπούδαζε αρχαιολογία και ασχολείτο με τον χορό. Κατά τη διάρκεια μάλιστα των σπουδών της συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις, κυρίως αρχαίου δράματος του Κ.Θ.Β.Ε. 

Η Τάνια Τσανακλίδου ήρθε στην Αθήνα στα 21 της, όπου έπαιζε στον «Μορμόλη» και το βράδυ τραγουδούσε στη μπουάτ «Λήδρα». Το 1974 έπαιξε στην τηλεοπτική σειρά «Ανήσυχα νιάτα» και ένα χρόνο αργότερα εργάστηκε στο Θέατρο Τέχνης με τον Κάρολο Κουν στις «Τρεις αδερφές» του Τσέχωφ. Το 1978 συμμετείχε στη σειρά «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» και παράλληλα εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον που έγινε στο Παρίσι. Την ίδια χρονιά ακόμη τραγούδησε στην απονομή των βραβείων του φεστιβάλ των Καννών με τα «Παιδιά του Πειραιά» ενώ το 1980 απέσπασε βραβείο ερμηνείας στο γαλλικό «Rose d’or». 

Το 1981 έπαιξε τον ρόλο της Εντίθ Πιαφ στο Αθηναϊκό Κηποθέατρο, όπου απέσπασε υμνητικές κριτικές. Και θεωρεί αυτό τον ρόλο ως ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της καριέρας της, ενώ της έχει αφιερώσει δίσκο όπου διασκεύασε τραγούδια της. Συνεργάστηκε αργότερα με τον Γιάννη Σπανό, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τη Λίνα Νικολακοπούλου. Σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄80 έκανε μεγάλες συναυλίες στο εξωτερικό. 

Το 1990 κυκλοφόρησε έναν δίσκο όμως λόγω κάποιων προβλημάτων επέστρεψε μετά από πέντε χρόνια στη δισκογραφία. Δεν είχε απομακρυνθεί ποτέ από το τραγούδι. Επέλεγε από τότε να κάνει καινούργια πράγματα στη μουσική μόνο όταν είχε κάτι να πει. Από τότε έκανε κάποιες δουλειές αλλά πολύ σπάνια. 

Τα τελευταία χρόνια η Τάνια Τσανακλίδου λόγω των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων αποφάσισε να αποσυρθεί στις Μηλιές Πηλίου όπου ζει μόνιμα πια. Έχει ανοίξει εκεί ένα καφενείο που το έχει ονομάσει «Το ρόδο και το αηδόνι» και έχει απομακρυνθεί από την Αθήνα. 

Έχει αποκτήσει μια ήρεμη ζωή και υποστηρίζει ότι «εάν έμενα στην Αθήνα θα σάλταρα». Γνωρίζει τους κατοίκους γιατί πήγαινε συχνά στο Πήλιο λόγω του σπιτιού που είχε αποκτήσει εκεί και δεν μετανάστευσε σε έναν τόπο που δεν γνώριζε. 

Η Τάνια Τσανακλίδου αγαπάει πολύ το μέρος στο οποίο αποφάσισε να ζήσει και περιμένει τη σύνταξή της. Παρ’ όλα αυτά βρίσκεται διαρκώς στο καφενείο της και φτιάχνει καφέ. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου