Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Κομισιόν:Ανοιχτό το ενδεχόμενο της απόσυρσης των κερμάτων


Τα υπέρ και τα κατά μιας ενδεχόμενης απόσυρσης των κερμάτων του ενός και των δύο λεπτών του ευρώ σταθμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε στις Βρυξέλλες.

Έχοντας ζητήσει τη γνώμη επιχειρήσεων, καταναλωτικών ενώσεων, ταμείων, νομισματοκοπείων και κεντρικών τραπεζών σχετικά με τα υπέρ και τα κατά της συνεχιζόμενης έκδοσης των κερμάτων του ενός και των δύο λεπτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τέσσερα πιθανά σενάρια: Πρώτον, να διατηρηθεί η παρούσα κατάσταση και τα κέρματα να εξακολουθήσουν να εκδίδονται. Δεύτερον, να συνεχίσουν να εκδίδονται με μειωμένα έξοδα, αλλάζοντας τη σύνθεση του υλικού των κερμάτων. Τρίτον, να παύσει η έκδοση των κερμάτων και να αποσυρθούν τα κέρματα σε κυκλοφορία μέσα σε ένα προκαθορισμένο σύντομο χρονικό διάστημα. Τέταρτον, να γίνει σταδιακή απόσυρση σταματώντας την έκδοση των κερμάτων, αλλά παράλληλα αυτά να παραμένουν νόμιμο χρήμα.
Σε αυτό το σενάριο, τα κέρματα θα χρησιμοποιούνται μόνο για την καταβολή ενός στρογγυλοποιημένου τελικού ποσού. Δεδομένου ότι σταματά η έκδοσή τους, αναμένεται ότι σταδιακά θα εξαφανιστούν από την κυκλοφορία, λόγω του υψηλού ρυθμού απώλειας τους και τη μειωμένη χρήση τους στις πληρωμές.
Ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προωθήσει τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και με τα κράτη μέλη, προκειμένου να δει ποιο είναι το επικρατέστερο σενάριο στο οποίο θα μπορούσε η Επιτροπή να βασίσει τη νομοθετική της πρόταση για το μέλλον των δύο κερμάτων αυτών.»
Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που εξήχθη από τη διαβούλευση με τους ενδιαφερομένους φορείς και τα κράτη-μέλη είναι ότι η παραγωγή κερμάτων του 1 λεπτού και των 2 λεπτών είναι σαφώς μια ζημιογόνος δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ, καθώς οι σωρευτικές ζημίες από τη διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας των κερμάτων αυτών και την τιμή που καταβάλλεται από το κράτος εκτιμάται συνολικά ότι ανήλθε σε 1,4 δισ. ευρώ από το 2002.
Επιπλέον,  επισημαίνει ότι η στάση του κοινού είναι μάλλον διφορούμενη. Παρότι οι πολίτες της ευρωζώνης έχουν συνηθίσει αυτά τα μικρά σε αξία κέρματα, σε περίπτωση απόσυρσής τους φοβούνται τον πληθωρισμό. Την ίδια στιγμή οι πολίτες της ευρωζώνης δεν χρησιμοποιούν τα κέρματα αυτά στις εμπορικές τους συναλλαγές και τα χειρίζονται ως αντικείμενα χωρίς καμία αξία, με αποτέλεσμα το ποσοστό απώλειάς τους να είναι πολύ υψηλό. Το υψηλό ποσοστό απώλειας των κερμάτων αυτών οδηγεί με τη σειρά του σε μια ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για την έκδοσή τους. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα τα κερμάτων των 1 και των 2 λεπτών να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των κυκλοφορούντων κερμάτων, επισημαίνει η Επιτροπή.
Τέλος, η Επιτροπή τονίζει ότι από τον Ιανουάριο του 2002, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης έχουν εκδώσει πάνω από 45,8 δισ. κέρματα 1 και 2 σεντ του ευρώ, αριθμός που αντιστοιχεί σε 137 κέρματα ανά κάτοικο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου